Blogg/Dagbok

Söndag 25 juni

Söndag 25 juni

Inte så många har vetat om det men i torsdags förra veckan fick Tia sina valpar, 6 fina valpar som nu dryga veckan senare ser ut som dom har fått vispgrädde till mat. Inte blev det heller riktigt som planerat då jag hann prova med två hanar som dock inte vågade para Tia. Hon är väldigt lättparad men en dam som många andra hundar har respekt för. En bestämd dam med attityd och åsikter. Detta var två hanar som känner Tia sen tidigare. Vi provade flera ggr och Tia bjöd ut sig till max, men icke. I sista stund så kom Emma och Stefan ner med Zeppe som en räddande riddare, ja där var den ingen tvekan, de hann knappt komma ut ur bilen.

Två fina parningar blev det men sen var höglöpet över. Valpningen startade sen redan på dag 59 och valparna kom dag 60, en enkel och snabb valpning utan några som helst problem. Som vid hennes förra kull är hon en praktmamma i alla avseenden och det är så lugnt och tyst i valplådan med nöjda och runda valpar.

Som ni sen tidigare har sett har ju Visca varit till Tyskland och besökt Oskar och nu har denna resa resulterat i 8 fina valpar, 4 av varje kön. Dessa valpar kom tidigt på midsommardagen, efter en superlätt valpning som tog 3 timmar och 40 minuter för det åtta att komma till världen. De kom på dag 61 och några snabba krystvärkar sen var varje valp ute. Även i Viscas valplåda är det total lugn och harmoni och man hör knappt något ifrån de åtta. Inga komplikationer för någon har det varit efteråt heller, både Tia och Visca är pigga och alerta och har mycket god aptit och är fina i magarna. Precis som det ska vara! En så viktig egenskap hos en bra avelstik är lätta parningar, lätta valpningar och att de tar väl hand om sina valpar och där det är lugn och harmoni i valplådan.

Det är lätt att folk glömmer dessa viktiga egenskaper hos en avelstik när man gärna vill peka finger åt andra!! Det finns ju några sådana där ute som gärna pekar finger åt andra, men som själv har lite svårt att sopa rent framför egen dörr, som man brukar säga!!
Under alla 19 år som vi har haft uppfödning så har vi bara haft ett enda kejsarsnitt och det var efter en felbedömning från en veterinär, som gjorde att vi fick lov att snitta tiken, annars skulle de inte ha behövts. Veterinären gav tiken livmodersammandragande utan att kolla om tiken var öppen och klar, vilket hon inte var. Och då var det bara att snitta för annars hade valparna dött.  Helt otroligt egentligen att man bara har haft ett kejsarsnitt på så pass många kullar som vi ändå har haft.
Tikar som gång på gång är svåra att para, går tomma eller har förlossningskomplikationer ska tas ur avel, det är min åsikt!

Idag fick vi även en hälsning från Oskar, pappa till Viscas valpar och han var väldigt frågande till att hans ägare sa att han blivit pappa, förstod inte riktigt det där.

Alla valpar har nya hem att flytta till och snart har vi 14 valpar som springer omkring på gården och hittar på bus!

/Marita