Blogg/Dagbok

Lördagen 25 februari

Lördagen 25 februari

Nu har lugnet lagt sig i huset efter att Nanis valpar har flyttat till sina nya hem. Ett gäng supergulliga, social valpar. Det har gått mycket bra för dem alla, dock kommer ju alltid lite småfunderingar från de nya ägarna, många gånger lite rädda för att göra fel.
Men som ny hundägare måste man våga fråga, det som är självklart för mig behöver inte vara självklart för någon som just har fått hem sin nya familjemedlem. Och vi finns här, det är bara att ringa eller skicka ett mail/sms och fråga.
Nani har också åkt hem till sin familj i Tyresö, hett efterlängtad.

Nu ska jag försöka hinna göra lite annat de närmaste veckorna innan det är dags för Heidi att få valpar. Hämtade Heidi i Surte i torsdags samtidigt som vi levererade Ryoko eller Älsa som kallas till vardag.

Heidi är stor, mycket stor för att ha 2 veckor kvar av sin dräktighet, vi får väl se om det är många valpar eller om det är mycket fostervatten. Hon mår i alla fall förträffligt bra och hon älskar att vara ute i snön och åka kana med kroppen. Sen har vi även parat några fler tikar men mer information kommer på hemsidan så snart vi vet om de är dräktiga eller inte. Det blir i så fall valpar i början och mitten av april. Spännande vår har vi i alla fall framför oss med förhoppningsvis ett helg gäng av valpar.

Dandy Walker är en sjukdom som är relativt nyupptäckt i vår ras, dock anser jag inte denna sjukdom som något problem i och med att det nu finns en DNA-test för denna sjukdom. Om bara alla uppfödare tar sitt ansvar och testar sina hundar innan avel så kommer vi heller inte att ha några problem med denna sjukdom. Hundar som inte har eller ska gå i avel behöver inte testas och är inte en sjukdom som den "vanliga" valpköparen behöver oroa sig för, så länge uppfödaren har gjort sitt jobb.
Se mer information här för den som är nyfiken. Dandy Walker

Just nu är det mycket folk som strömmar genom vårt hus i och med att det finns många som är nyfikna på rasen eller som redan har bestämt sig för att eurasier är rasen dom vill ha. Vi vill i möjligaste mån träffa våra blivande valpköpare innan det blir dags för valpar. För mig är det oerhört viktigt att det känns rätt med de som vill ha en valp från oss. De flesta är väldigt förstående och åker gärna 50-60 mil enkel resa (ibland mer och ibland mindre) för att besöka oss medan andra tycker att 10 mil är en väldigt lång resa.

Men det är ju också ni nya valpköpare som ska betala en större summa pengar för er valp, och ni ska förhoppningsvis ha 12-14 trivsamma år med er nya familjemedlem. Ibland funderar jag mycket på varför en del är så ovilliga att lägga ner lite tid på att besöka en uppfödare för att själva få en uppfattning om hur hundarna lever, är till kynne och om uppfödaren är rätt person att köpa sin valp ifrån. Det är ju inte en väska man ska gå ut och köpa!

Det finns säkert uppfödare som inte bryr sig i vem man säljer åt, men sån är inte vi. Vi vill att våra valpar ska bli älskade, att man har tid och engagemang till sin nya familjemedlem, att man ger en bra information om vad rasen har för egenskaper
och vad som krävs av en för att bli en bra eurasierägare.

Förstagångshundägare eller inte är inte så viktigt, det finns massor av bra hundägare som har sin första hund och de fixar det med bravur, sen finns det hundägare som kan ha haft många hundar men som i vilket fall inte klarar av att uppfostra
sin hund till en bra hund, där hund och hundägare lever i harmoni med varann.

Vi är så tacksamma när våra valpköpare hör av sig både med glädje i stort och smått, eller den dagen man har mindre trevliga saker att berätta och man behöver uppmuntran och tröst.
Glöm bara inte att ni har en uppfödare att höra av er till, vi har betydligt fler valpköpare att hålla kontakten med och ibland vill inte riktigt tiden räcka till alla även fast viljan finns. Vi har ju också ett liv vid sidan om "att vara uppfödare".
Ett telefonsamtal, mail eller mms/sms från en valpköpare är lycka för mig, eller när någon tittar in när man är i närheten eller har vägarna förbi. Att få träffa dessa hundar som man en gång fött upp och kanske pussa på dem en kort stund berikar mitt liv och gör mig glad.

Nyfiken på rasen och vill träffa ett gäng hundar som är harmoniska, hör bara av er så kan vi säkert få till en tid för besök som passar oss alla!

/Marita