Blogg/Dagbok 2008

2010/2011 ~ 2012 ~ 2013 ~ 2014

Tisdagen 30 december

Så var det näst sista dagen för 2008. Veila är på plats och nu kan det i praktiken bli valpar vilken dag som helst men jag tror nog inte att det händer något förrän tidigast i helgen. Hon är inte så tjock men har blivit jättebred över revbenen och hon är ju en relativt stor tik så det ska bli spännande och se vad som finns där inne. Det går lite trögt nu att äta nu, små portioner och man får truga lite.
Tippan däremot äter med god aptit allt som går att äta, skålen blir rejält genomslickad efter måltiderna som är fyra till antalet varje dag med lite godsaker där mellan.
Här har vi det kallt, riktigt kallt. I morse var det -23, nu var det "bara" -20 grader, då är man inte ute några längre stunder. De flesta av hundarna vill inte heller vara ute någon längre stund förutom några undantag och det är inte bara dem med päls utan en av de man minst skulle tro gillar att vara ute och leka när det är runt -20. Elexa vill helst vara ute hela tiden och Shalil (den yngre Salukin) håller henne gärna sällskap och hon vill inte ha något täcke och ser inte ut att frysa. Hon studsar mest omkring och leker, jag öppnar dörren och frågar om den vill in, de flest kommer men kvar står Elexa och Shalil. Här om dagen när det var -16 grader så var de ute i 1½ timme utan att ha någon önska att få komma in i värmen. Myran (den äldre Salukin) tillbringar mesta delen av tiden framför kaminen och är på sin höjd ut för att man måste göra sina behov och hade hon kunnat gå på två ben så hade hon nog gjort det för det är så kallt. Men det är i alla fall skönt att man har kamin och vedspis i köket för det är verkligen mysigt att kunna göra upp en eld och få del av den sköna värmen som de sprider.

Har fått lite nyårsbilder från valpköpare som jag gärna delar med mig av.


Vackra Asta (Chanel)


Sköna Iza (Inda)


Vackre King


Sockersöta Nica (Danica)


Ståtlige Bamse (Balzac) studerar tv

Sen vill jag avslutningsvis önska er alla ett riktigt Gott Nytt År och i hopp om ett riktigt bra 2009!

//Marita

Tisdagen 23 december
Ja, så var det dagen innan julafton, jag hoppas ni där ute inte har stressat allt för mycket. Jag gillar julen men det blir inte något ståhej för min del, ta det lugnt, äta gott, sova länge på morgonen det är jul för mig. I år ska vi åka till min mor och äta på julafton, ska bli riktigt trevligt. De senaste jularna har vi dock varit hemma vilket jag tycker är rätt skönt eftersom jag inte gillar när det blir så "stort" och uppstressat. Nej, tacka vet jag en mysig hemmakväll med familjen och hundarna.
Här har vi ganska gott om snö också, mellan 5-7 minusgrader och sol på dagarna, annat var det i Stockholm när vi var ner i helgen, regn och blåst. Jag skulle aldrig stå ut att ha det så under nästan hela vintern.

Veila och Tippan växer, har dock inte sett Veila på en vecka men får träffa henne i morgon. Tippan se mest ut som en välstoppad julkorv och är så hungrig, så hungrig. Veila har ju ca 10 dagar kvar och Tippan 2½ vecka, ska bli spännande och se vad som finns där inne.
I år har jag hjälpt Eurasierklubben att göra almanackor och nästan 100 st är sålda, vilket är långt bättre än vad det har sålts under de senaste åren. Än finns det tid att beställa, dock senast 2 januari ska de vara beställda och betalda.

Så får jag passa på att önska er alla en riktigt God Jul, njut av ledigheten (ni som är lediga) och var rädda om varann.

//Marita

Tisdagen 9 december
Så var vi hemma igen, anlände sent igår kväll och det var otroligt skönt att få sova i sin egen säng i natt, tänk vad skön den är när man kommer hem efter att ha varit ute och rest. 280 mil i bil blev det denna helg, men resan gick bra, väglaget var bra förutom en hel del regn i norra Tyskland. Det har varit lite nervöst de sista veckorna om vi skulle åka eller inte, för två veckor sen fick Nicke ett stort jack i en trampdyna och han har varit trebent ett tag för att sen övergå till haltning. Men det har läkt fint och de senaste dagarna innan vi skulle åka så har han inte haltat alls. Det var fortfarande inte helt läkt men eftersom han inte verkade ha ont av det så bestämde vi oss för att åka och det har vi inte ångrat.
Vi startade vår resa på torsdag eftermiddag så snart Göran kom från jobbet, med oss hade vi Liten, Nicke & Eicha (som normalt bor hos kennel Fanakka´s). Första etappen blev till Markaryd där vi sov över och vänner och samtidigt lämnade av Myran & Shalil som skulle vara där under helgen. Tidigt fredag morgon åkte vi så vidare mot målet  i Kassel och där anlände vi vi 19-tiden på kvällen. Installerade oss på det förbokade hotellet i ett mysigt litet samhälle ca 2 mil väst om Kassel. Jag är inte så mycket för storstadspulsen så vi hade valt ett hotell så här lite off istället, mycket trevligt. Bättre för hundarna och för oss också.

Vi hade åkt ner för att deltaga på de två utställningarna i Kassel, Nationell på lördagen och Internationell på söndagen. Det är deras sista utställning för året, ca 2500 hundar på lördagen och 3400 hundar på söndagen. Av eurasier så var det 34 hundar anmälda på den Nationella och 36 på den Internationella. Det var den tyska eurasierklubben EKW som arrangerade båda dessa två utställningar för just eurasier. I Tyskland är det oftast så att det är just specialklubbarna som har hand om utställningarna på resp. nat/int utställning och de väljer då själv domare och oftast är det rasspecialister men ibland är det även en och annan alrounder som också dömer.

Nu är jag ju inte någon hejare på tyska men det gick ändock bra att prata med folk som var där, många kunde ju lite engelska och sen träffade vi en trevlig äldre uppfödare som gärna ställde upp som tolk. Vi hade ju inte enbart åkt för utställningen utan också i hopp om att kanske få se lite fina eurasier och en och annan som såg bra ut såg vi men jag kan inte påstå att de fanns i överflöd.
Sen kan jag ju lugnt påstå att det inte hade hänt så mycket sen jag var i Tyskland sist på utställning när det gäller hur både handler och hundar beter sig i ringen, tråkigt tycker jag. De som hade någon pli på sina hundar och bra kontakt med dem kunde man snabbt räkna. Nu är det väl så att de tycker att eurasier "bara" är en sällskapshund och inte en utställningshund och då behöver man minsann inte träna dem för något sådant heller?!?!? Kanske är det jag som har missuppfattat det hela, jag trodde att utställning var för att visa upp den finaste sidan av din hund. Jag var den enda som sprang med hund på löst koppel, de andra drog och slet mer eller mindre.
Nu har domarna en helt annan tolerans om hur de får bete sig i ringen än var domarna  accepterar här och kanske hade det blivit bättre om man redan där ställde lite större krav när det gäller hur en hund får bete sig eller inte. De är också få som har något som ens är i närheten av ett utställningskoppel och även sele förekommer i ringen även om de inte var mer än en. Man använder det man har till vardags, två meter långt koppel som hänger och slänger, borsta hunden det är det några som gör lite grann men inte direkt så de är i utställningskondition. Sen finns det tydligen också en oskriven regel att man inte får ge hunden godis i ringen, och detta är lite upp till var och en av klubbarna att bestämma hur de vill ha det, man säger då att man handlar hunden för mycket och att den ska visas i sitt naturliga jag, även här måste jag ha missuppfattat det här med utställning;-)) Det var också en hel del gruff i ringen mellan hanarna vilket inte Nicke brydde sig det minsta i.

Till min förvåning såg jag också i en av eurasiertidningarna som jag fick att de hade haft utställningsträning och av bilderna som var från den så var det flera av dem som var på utställningen som hade varit med men man kunde faktiskt undra vad de lärt sig där.
Nej nu ska jag inte bara klaga på deras mindre bra sätt att visa hund på. Hur gick det då för oss. Jo, toppen måste jag väl säga. Nicke blev BIR båda dagarna med två helt toppenkritiker i stil med att han hade de riktiga rasdetaljerna rakt igenom och de kommenterade också hans rastypiska och trevliga temperament. Han fick VDH-Cert & EKW-Cert båda dagarna och även CACIB på söndagen och blev så även Internationell champion. På lördagen var det Jochen Eberhardt som dömde och på söndagen rasspecialisten Manfred Müller. EKW:s vinstrikaste eurasier var där, en hane som vunnit mycket under hela året men han fick se sig slagen båda dagarna och dom var nog inte allt för lyckliga att vi var där, men men, snyggast vinner;-)

Sen hade vi ju Eicha med oss och hon fick två mycket fina kritiker och blev 3:a i championklassen båda dagarna. Så nu får Bente sina två pokaler som hon så gärna önskade. Liten var bara med för att vi skulle träffa lite folk från KZG (en av de andra tyska eurasierklubbarna) på lördag kväll och de önskade så gärna att de skulle få träffa Liten.
Lördag kväll träffade vi då Barbara & Thomas Post, som har ett stort engagemang i KZG, Barbara som en av de avelsansvariga, båda i en kommitté ang. sköldkörtelproblem hos eurasier och mycket mera. Vi har haft mailkontakt ett längre tag så det skulle bli skoj att få träffa dem, de hade åkt från södra Tyskland och hade väl runt 50 mil enkel resa. Vi hade en mycket trevlig kväll tillsammans och det blev förstås mycket eurasierprat och jag har fått mycket med mig hem i bagaget, de 5 timmar vi umgicks gick i en rasande fart. Vi pratade avelsdjur och sjukdomar, arbetet i deras klubb och samarbetet som de har startat med de två andra klubbarna i Tyskland  Vi fick även en stor lunta tidningar från både EKW och KZG, så nu har jag lite att läsa ett tag framöver. År 2010 så kommer KZG, EKW och ZG att arrangera en stor utställning tillsammans, då ska vi definitivt åka dit. Ännu är inte plats klart då de fortfarande letar då de räknar med att det kommer mycket folk. Så ni som har ett djup intresse i rasen, detta är ett tillfälle att få se många eurasier och skapa nya kontakter, något ni inte bör missa.

För snart 3 år sedan flyttade Tangou från T-kullen till Tyskland, tyvärr så kom han inte överens med deras andra hund så i somras flyttade han till en ny familj i norra Tyskland som har en eurasiertik sen tidigare. Av Tangous fd. ägare fick jag inte veta var han fanns nu och hon sa att den nya ägaren tar kontakt om de så önskar. Klart jag var besviken över detta men inte mycket jag kunde göra åt. För en tid sedan fick jag dock namn och adress på de nya ägaren via en annan i EKW och hade tänkt skriva ett brev till dem. Men döm om min förvåning, på söndagens utställning så satt det en medelålders kille bredvid oss och när han hade läst katalogen så frågade han på tyska om jag var uppfödare till Nicke, jag försökte på på engelska men han förstod inte vad jag sa men efter lite översättning så fick jag ju veta att det var Tangou som hade suttit bredvid oss hela tiden, han var dock inte anmäld till utställningen. Så det blev ett kärt återseende, tänk var tillfällen kan bära med sig. Den nya ägaren hade inte fått någon adress till oss av den gamla ägaren och han visste inte att jag gärna önska ha kontakt. Så nu har vi bytt mailadress med varann och jag har funnit en "borttappad" hund, jag är så glad över det.

På utställningen träffade vi även lite andra hundar som man bara sett på bild, bla Aref v Wolfsmeer, far till Fridlyckans A-kull. Sen på söndagen var även Camelot där, Cillas partner i hennes siste kull. De hade hoppas på att han skulle få sitt sista cert för championat men det blev inte denna gång.

På söndagen stannade vi inte kvar till finalen utan valde att starta vår resa hem över och sparade ju då 4-5 timmar på att komma iväg istället. Målet var nu Markaryd igen för övernattning och för att hämta upp Myran & Shalil. Resan hem gick lätt efter den skrällen, inte illa med två BIR i rasens hemland, jag är oerhört glad och STOLT!!! Det blir nog fler resor framöver för vi ska nog allt försöka få till ett tyskt championat också, tiden får utvisa. Tyvärr så hade vi en kamera med oss som hade laddat ur batteriet så några foton blev det inte tagna:-(

Sen så fick jag även vis sms veta att det gått bra för Quattro i Stockholm också, det blev CACIB & BIR, stort Grattis till Quattro med ägare. Vad mer kan man önska en helg!

Nu har jag också konstaterat att både Tippan & Veila är dräktiga så nu är det bara att vänta och se vad det blir i början av januari, spännande.
Efter att ha varit på resande fot i några dagar så vill alla hundar som varit hemma vara nära och så här såg det ut i morse i sängen när Göran gått ner en vända, inte mycket plats kvar för honom att lägga sig på.

//Marita

Måndag 1 december
Så var vi inne i julmånaden och får tända lite ljusstakar i fönstren, det lyser upp en hel del denna mörka tid på året.
En ut en in!! I går var vi till Vemdalen och lämnade åter Ella, nu bor ju inte hon i Vemdalen men det blev en bra mötesplats då vi också skulle ha med oss Eicha hem. Så även Bente och Jorid mötte upp i Vemdalen och så fick jag ju samtidigt chansen att titta på Wajdas valpar hos Risan Gården, alltid skoj att kolla in lite då mamman kommer från oss. Kullen var fina och jämna och mycket trevliga, ska bli skoj att följa dem. När vi var där så fick jag även träffa Anton (B Baldur) så jag passade på att ta lite nya foton då de från i somras var på en naken Anton. Tack Karin & Stefan för fikat och för att det gick bra att träffas hos er.


Leiionspitz Beautiful Baldur


 


Risan Gården-valp


Risan Gårdens Datsy, Nickes dotter


Liten leker med valp


När man kommer hem med en ny hund till flocken är det alltid lite spännande och se hur de andra reagerar men det gick hur bra som helst, alla hälsade Eicha välkommen in i gänget och i natt så har hon sovit på Görans täcke bredvid honom och i morse fick jag en stor blöt puss av henne när vi vaknade. I skrivande stund så är hon ute med ett gäng och även om hon inte direkt är med och leker så finns det många dofter som ska gås igenom ute på gården. Till Bentes förvåning så har hon ätit både kvällsmål i går och båda målen idag. När hundarna kommer hit, hur kräsna de än är så brukar de äta, faktiskt. Det beror ju säkert en hel del på flockkänslan, här får man äta annars snor någon annan det.

I helgen bär det iväg på långtur, ska bli spännande att få se lite andra eurasier i Tyskland. Sen ska vi äta middag med lite eurasierfolk från en av klubbarna i Tyskland på lördag kväll och då kommer det säkert att blir en hel del eurasierprat, eurasierns hälsa och vi har säkert en hel del att utbyta med varann. Genom åren har man ju fått en hel del eurasiervänner runt om i världen. De vi ska träffa har just påbörjat en arbetsgrupp ang. sköldkörtelproblemen i rasen och de kommer att vara ett samarbete mellan de olika eurasierklubbarna i Tyskland och även Schweiz. Ska bli intressant att höra hur och vad de tänker göra.
Nu hoppas jag bara att vädret inte blir allt för besvärligt och att vi slipper ishalka.
Så som ni förstår som kommer inte jag till "Stora Stockholm" men jag vill passa på och önska er alla lycka till, jag vet dock vilka jag ska hålla tummarna för;-))

//Marita

Fredagen 28 november

I helgen ska Ella åka hem till sin familj igen, ska bli skoj att se vad hon "säger" när hon träffar dem på söndag. Garp har varit på sin första utställning och skötte sig utmärkt enl. husse, han blev BIR med en fin kritik men blev så trött till finalen att det var knappt att han kom igång. Men med åldern så orkar man mer och jag tror husse fick lite "blodad tand". Stort Grattis!
Jag tror att båda flickorna är dräktiga men man kan ju inte säga med säkerhet ännu, i alla fall inte för Tippan. De senaste dagarna har hon inte varit så pigg på maten, hon har inte velat äta i sin skål men om jag har tagit det i handen och hon har fått äta så har i alla fall
hälften gått ner. Hon sover gärna i sängen med oss på natten och sitter gärna tätt intill mig då tillfälle ges och är så mysig och gosig. Tippan är verkligen ett toppenhund, snäll och glad i alla, fungerar utmärkt med andra hundar och andra djur. Quattro (pappa till de kommande valparna) är också en riktig charmör, snäll och trevlig, fungerar utmärkt med andra hundar, glad och trevlig med folk.
Tror verkligen att valparna i denna kull har förutsättningarna att få ett otroligt trevliga & fina temperament.

Konstigt att det finns folk som inte förstår att det går utmärkt att kombinera en bra exteriör, god mentalitet och sunda hundar i en och
samma kombination, allra helst när man vill ge sken av att ha en så "enorm" erfarenhet. Man kan ibland undra om kunskapen mest ligger i att trycka till och vara elak istället för att hjälpa och använda den kunskap man säger sig ha till något vettigt istället.

Sen har vi den väntande kullen mellan Veila & Walniro. Veila som bor hos min bror och hans familj är en mycket typisk eurasier i sitt
temperament, väljer lite vem som passar henne men ack så snäll och go, en sån som gärna kryper upp bredvid i soffan. Fungerar utmärkt med andra hundar och har en god exteriör. Walle (Walniro) är också en typisk eurasier i sitt temperament, gillar de han känner men är måttligt intresserad av de han inte känner. Går lös hemma med alla djuren, får, hästar, höns, katt m.m. Både Veila & Walle har mycket "nytt" i sin stamtavlor som bidrar med en hel del nytt till avelsbasen i rasen, något som jag tycker är otroligt viktigt. Efter 14 år med rasen så tycker jag att jag har lärt mig mycket om rasen, fullärd är jag dock inte, det tror jag inte att man kan bli.

Hit ringer många för att de vill ha hjälp att finna en partner till sin tik och jag försöker med min kunskap att hjälpa dem och ge råd i den mån jag kan. Under åren har jag importerat många eurasier till Sverige, jag har många gånger rest utomlands för att para mina tikar men hanar som för oss har nya linjer, allt detta för att öka på avelsbasen inom rasen.

Många väljer att stanna inom landet för att para sin tik vilket inte alls är fel men vi få uppfödare som verkligen tar oss tid och råd för att fara iväg och gör något "nytt" behövs också. Tänk om lite fler kunde tänka lite längre än bara inom Sverige/Norges gränser.

Det kostar stora pengar att åka iväg men jag gör det så gärna för det gagnar både mig själv och rasen på lång sikt och tänk så många eurasiervänner man får runt om i världen.
När det sen blir Santhis tur i vår för parning så bär det iväg utomlands igen, har hittat en snygg trevlig hane i Tyskland som den tilltänkta. Väntar nu bara på att hans blodprovstest för sköldkörteln ska bli klar, Santhis är klar och alla tre proverna var kanonbra. Ska verkligen bli skoj, mer information kommer så snart allt är klart.

//Marita

Fredagen 21 november
Idag har vi varit till Hamar t.o.r för att deltaga på Norsk Vinnarutställning. Det var Quattros ägare Marianne och jag som begav oss iväg med två hundar, det blev en tidig morgon men vädret var bra och inget snöfall vilket det ofta har varit när det är dax för Hamar-utställningen i nov, dock var det rätt halt på flera ställen och riktigt vinterväglag på andra. Egentligen så skulle vi ha haft tre hundar med oss, Nicke, Ella & Quattro men tyvärr var Nicke trebent för tillfället efter en skada i en tass, tråkigt men inte mycket att göra något åt. Så det blev bara Ella & Quattro som fick följa med.
Först ut var det Quattros tur och han vann sin klass och slutade sen som bästa hane-3 med Cert och blev därmed Norsk Champion, superskoj och stort GRATTIS till Marianne & Quattro. Sen blev det Ellas (Charming Cyrill) och jag hade inga större förväntningar då det var hennes första officiella utställning, men hon imponerade stort på mig med att vara så trygg i situationen. Först in i hallen, hälsa på folk till både höger och vänster, helst alla om det hade gått.
När vi sen skulle in i ringen så var hon så duktig, blev tvåa i juniorklassen med ck och slutade sen som bästa tik-4, jag är både stolt och glad över lilltjejens bedrift, det var ju 35 eurasier anmälda så det var ju lite konkurrera med. Fler resultat finner du under nyheter.
Ella har ju nu varit här i 1 ½ månad och nästa helg så blir det dags för hemfärd till Ö-vik där hon bor och jag vet att de längtar mycket efter henne.

Förra helgen var också Falina ut på inofficiell valputställning och blev BIR & BIG men de stannade inte kvar till BIS då det hade varit en lång dag. Grattis familjen Carp & Falina som gjorde det så bra.

Och hur går det då med de två parade flickorna. Tippan har varit trött och sovit mycket vilket är ett bra tecken men än kan man ju inte säga något säkert, ännu måste det gå flera veckor till. Veila har matvägrat de senaste dagarna och även det är ett bra tecken när man tänker på hur långt det gått sen parningen, hon är också stillsam och lugn.
Jag brukar ju inte göra ultraljud om det inte är något speciellt och jag kommer inte att göra det denna gång men när det har gått runt 5 veckor så brukar man kunna börja skönja lite yttre tecken som ökat magomfång, vi får väl vänta och se.

Sen har det kommit snö på Öland idag, fick dessa härliga bilder från Lisa som har Ylo & Leo.

//Marita


Onsdagen 12 november
Tiden går så fort, tänk att vi redan är inne i mitten av november. Tyvärr så har snön försvunnit som kom tidigare och nu längtar jag efter lite nytt av den varan, vill också att det ska bli minusgrader så blir det inte så smutsigt inne av hundarna.
Det har hänt en hel del här hemma. Förra helgen var Veila och besökte Walle (Walniro), ett litet kärleksbesök och det blev en lyckad parning. Denna parning var något som jag in i det sista funderade fram och tillbaks på, inte för att det är något fel på parningen utan om jag skulle ha en eller två kullar nu i vinter. Beslutet blev parning så nu hoppas vi att det resulterar i valpar i början av januari.

Sen har Tippan också varit på kärleksbesök hos Quattro, detta skedde nu i helgen så nu hoppas vi även där på en kull härliga valpar, även det i januari.
Det kändes lite konstigt att lämna iväg Tippan på parning, det var för mig första gången det har hänt, jag har alltid varit med mina tikar vid parning och föredrar helst det. Men nu hade jag ju en resa till Danmark inbokad och då jag visste att Tippan skulle bli väl omhändertagen hos Marianne & Olle och då Marianne själv har haft uppfödning av annan ras så kände jag mig trygg i situationen. Tack Marianne & Olle för att ni tog hand om min pussgurka!!

Ja, som sagt vi har varit i Danmark, en lyckad resa, annat kan jag inte säga. Med mig på resan var också Karin från Risan Gården´s kennel och Yvonne som har Blossom från oss. Själv hade jag bara Nicke med mig, rätt skönt att bara ha en hund att ställa för en gång skull. Övernattade gjorde vi hos Vanescas ägare Ole & Irma som bor i Struer. Där blev vi väl omhändertagna med middag på fredag kväll, härlig frukost på lördag morgon och trevligt sällskap. Även Gitte & Lars och en av deras valpköpare övernattade där.
Tack Ole & Irma för er gästfrihet!!

Lördag morgon bar det då iväg till Herning och utställningen. 16 eurasier var anmälda för Kari Järvinen som skulle vara vår domare men när vi kom fram så hade vi fått ett sent domarbyte till Hanne Laine Jensen istället, kanske var det vår lycka men vem vet kanske hade det gått bra även för Kari Järvinen också. I alla fall så blev Nicke BIR, CACIB och fick titeln NordV-08. Kanske blev han också Internationell champion, tyvärr vet jag inte säkert i skrivande stund så det är bara att vänta och se. Anledningen är att Nicke fick ju R-CACIB i Kongsvinger och Adam som blev BIR hade inte då fått bekräftelsen på det men det kom strax efter och var daterat några veckor före utställningen i Kongsvinger. Reglerna är ju sån att om hunden som får CACIB är bekräftad Internationell champion så ska CACIB gå vidare till den som fick R-CACIB. Men NKK har registrerat det först efter Kongsvinger. Vi får väl se hur det går, annars kanske vi får ta strid för det. Även för Karin gick det ju galant, Cilla fick BIM, Cert, CACIB och NordV-08.
Blossom föll inte riktigt domaren i smaken men det är ju bara att ta nya tag. En lyckad resa blev det i alla fall och med mycket trevligt sällskap. Vi stannade inte till finalen för då hade vi inte hunnit med båten till Sverige, tråkigt men inte så mycket att göra åt.
Sen så fanns det en som blev väldigt glad att få träffa mig, det var Hampus. Han blev så glad att han inte visste på vilket ben han skulle stå och så fort han hörde min röst gick svansen. När vi sen var i ringen och i samma klass så tappade han koncentrationen på vad han och hans nya matte gjorde där, det var blicken på mig, viftande och struntade i resten. Han är för go Hampus!!

Natten mellan torsdag-fredag & lördag-söndag sov vi i Surte hos Karins son som pluggar i Göteborg så jag hade tidigare frågat Anna som är en av de drivande i Eurasierkul i Göteborg om vi inte kunde dra ihop en träff nu när vi var i trakterna och så blev det. Så på söndagen hade vi en träff i Surte och hela 19 eurasier med ägare kom, skoj. Fick träffa Ior som jag inte sett på flera år och han kände igen mig. Kelly var där, Enya som hade vuxit till sig rejält, Alcapone som jag inte sett sen han var valp, han hade samma sätt som sin kära syster Liten, full fart framåt. Och sen lilla Gilo från vår sista kull, så söt och go och även han såg ut att ha fått mat och vuxit;-)
Binti & Vald var också där men dom var det inte så länge sen jag träffade och så även Loeki (Xavier). Vädret var på vår sida i stort sett hela träffen, lite blåsigt men i stort sett uppehåll förutom på slutet då regnet kom men då hade flera redan börjat dra sig hemöver. Skoj i alla fall att få träffa så många, tack för att ni kom.

Som brukligt så fotograferade jag så mycket jag hann och det finns en del nya foton på databasen www.eurasier.se/databas.
Men jag vill gärna ha in mer foton, det är bara att skicka in, jag är tacksam för allt jag får.

//Marita

Onsdagen 29 oktober
Så kom då första snön, härligt. Hundarna var superglada när de sprang ut i morse och det hade kommit ca 5 cm snö, jag var också glad och jag hoppas att det snart kommer mer och att det blir minusgrader. Några skakar säkert på huvudet åt mig men jag skulle inte vilja vara utan snö en vinter, jag gillar verkligen den vita varan och så gillar jag att köra bil på vintern. Nu gillar jag ju att köra bil året om men det är en härlig känsla på riktiga vintervägar. Ja skaka på huvudet ni!!
Sen var det ju någon som tyckte att det var läge för ett bad även om det var kallt och snö och det är något som jag inte skulle vilja göra;-)
 


I helgen som var har Falina & Frost varit ute och visat framtassarna på sin första utställning. Frost han gillade läget och skötte sig kanon enl. matte och blev BIR-valp för Per-Erik Wallin med en superkritik. Falina blev bästa tikvalp-2 även hon med en kanonkritik men hon tyckte att pillandet av domaren inte var helt och hållet skoj. Men det är bara att öva vidare så släpper det nog med tiden.
Även Cayenne har varit på inofficiell utställning och slutade BIS-4, inte illa. Grattis till er alla!!

Nu äntligen har även flickorna här hemma börjat löpa så ni som väntar på valp efter Tippan kan ju glädjas så får vi hoppas att parningen går bra också. Valpar blir det i så fall i januari med leverans i mitten av mars.

Nu har jag även uppdaterat databasen med massor med nya bilder, har varit dåligt med uppdateringar de senaste månaderna men nu äntligen fanns det tid, och efterhand så kommer även andra uppdateringar i form av utställningsresultat, röntgen m.m.

//Marita


Torsdagen 23 oktober
Dagarna går så fort och jag har fullt upp därför har jag inte hunnit med att uppdatera efter helgens aktiviteter. På fredagen förra veckan tog vi en tur med husbilen till Stockholm, vi skulle ju deltaga med Nicke och Esta på SSUKs domarkonferens under lördagen. Hans-Åke Sperne som skulle vara rasen presentatör ville träffa hundarna som skulle vara med redan på fredagen så att han hade fått känna igenom dem och mäta lite. Esta hade ju dagarna innan börjat fälla så han var ju inte riktigt så fin som hon varit de sista veckorna men inte mycket att göra åt nu. Titten på fredag kväll gick ganska fort och vi stannande sen på parkeringen vid Bergendals konferenshotel för natten. Vi hade 7 hundar med oss så det var lite trångt i husbilen men det gick ändå väldigt bra, Heidi skulle ju åka med sin nya familj på lördag morgon så det blev lite mera plats. Heidi har hittat en ny familj där hon nu är på prov under ett par månader så att Heidi, hennes nya ägare och vi verkligen är säkra på att detta blir rätt. Hittills har allt gått över förväntan och hon fann sig snabbt i sin nya familj. Jag hoppas verkligen att detta ska bli bra.

Lördag eftermiddag var det så dags för konferensen, det var allt som allt 8 eurasier som skulle vara med, 4 hanar och 4 tikar.
30 domare var där för att titta på våra hundar och för att lyssna på Hans-Åke när han berättade om våran ras. Vi fick snällt stå där och bara lyssna när domarna sa både positiva och negativa saker om våra hundar. Deltagande hundar skulle vara av ck-kvalité. Allt flöt i alla på bra och våra hundar skötte sig exemplariskt, inget gruff mellan hanarna fast det stod tätt inpå varann i rummet där konferensen hölls.

Här är en bild på deltagande hundar, tillsammans med vår raspresentatör.

Söndag förmiddag var det så dags för eurasierträffen som vi anordnat i Stäket/Ängsjö friluftsområde. Det blåste lite kyligt men vi slapp i alla fall regnet. 32 eurasier med ägare kom till träffen, jätteskoj med så många deltagare och skoj att det kom en del deltagare som har hundar från andra uppfödare + några som var intresserade av rasen som ville se fler eurasier och det fick de ju. Det blev en trevlig träff med korvgrillning och prat, en del hundar sprang lösa och lekte med varann och tyvärr hann jag inte ta så mycket bilder som jag hade hoppats på. Sen hade jag önskat att jag hade haft mer tid att prata med var och en men hur man än gör så räcker inte tiden riktigt till, hade varit bra om man kunde ha delat på sig men tyvärr är ju inte det möjligt.
Tog en hel del bilder på deltagande hundar och det kommer på databasen bara tid finns och just nu finns den inte, men hösten är lång så ha tålamod.

Ett par bilder av de yngsta deltagarna på träffen, Leiionspitz F Frost & Finley, vardagligen kallad Fonzo.

Vill i alla fall tacka alla som kom och att så många kom. Snart blir det träff/promenad i Göteborg också där jag kommer att deltaga, ska bli skoj att träffa lite eurasier med ägare på västkusten också. Mer om det kommer!

//Marita

Måndagen 13 oktober
Åter hemkommen från en utställningshelg i Sundsvall. I fredags bar det iväg norrut till Sundsvall i husbilen, kan inte annat säga än att det känns toppen nu när vi har införskaffat en större husbil med mera plats och betydligt bättre planlösning än den vi har haft tidigare. Jag trivs utomordentligt med husbilslivet och skulle mycket väl kunna tänka mig att vistas i den under långa perioder. Många husbilar har vi tittat på för att hitta det vi ville ha, bra golvutrymme med plats för några hundar, vilket är en bristvara i de flesta husbilar. Ej för litet kök och ett någorlunda stor toalett, inte bara ett krypin där man nästan får sitta med benen utanför om man behöver besöka toaletten. Så fann vi den och hittills har vi vari så nöjda, vi har haft 5-6 eurasier med oss utan bekymmer och utan att det blir bökigt och trångt. Hundarna trivs och har funnit sig väl tillrätta i sin nya tillfälla bostad när vi är ute och reser. Nu kan man åka fast det blir sent på kvällen och stanna om man blir trött för man jag ju sängen med sig.

Vi har haft en skön helg med resultat som vi är supernöjda med. På den Internationella utställningen så var det 16 eurasier anmälda för Chantal Méry från Frankrike (ordförande för Franska Eurasierklubben). Där ställde jag bara Nicke som fick CACIB och blev BIR, endast två hundar fick ck och det var Nicke och Cesar så det blev inget BIM.

På söndagen var det SSUK som arrangerade utställning och domaren var Marja Talvitie från Finland, 10 eurasier var anmälda.
Nu var det dags för Elexa att för första gången vara med på utställning, hon skötte sig mycket bra och fin en jättefin kritik och i valpfinalen slutade hon BIS-4 fast då hade hon tröttnat efter att var på utställning i två dagar. När vi kom ut ur ringen så la hon sig bara platt ner och sov som en stock. Nicke blev bästa hane och BIM, för övrigt den enda hanen med ck. Och sen det skojigaste av allt, lilla Yska/Freja fick sitt första cert och blev BIR, vi är så stolta!! Så av 26 anmälda hundar på två dagar var det endast 4 ck:n som delades ut. Nu tyckte jag nog att båda domarna var i strängaste laget för visst fanns det fler hundar av ck-kvalité tycker jag, men det är ju inte jag som dömer.

Vi fick ju också träffa någon av "våra" valpar som vi inte träffat på ett tag, alltid lika skoj att få se dem och se hur de har utvecklats. Med oss hem har vi också Ella som ska vara här ett tag då hennes matte & husse ska iväg på en lite längre semester. Ska bli trevligt att få rå om henne ett tag. När vi kom hem sent igår kväll så kände hon sig väl lite otrygg med så mycket hundar omkring sig och alla var ju lite nyfikna på vad hon var för någon. Men våra hundar är ju vana att det kommer och går hundar på besök under korta eller längre perioder så de gör ju inget större väsen av det. Men när vi gick och la oss så tyckte hon i alla fall att det nog var tryggast att lägga sig bredvid sin "reserv-matte" i sängen, så halva natten har hon legat mellan oss i sängen och jag kan inte säga att det var tomt för övrigt heller. Aska skulle också ligga bredvid matte så att hon kunde hålla koll så att hon inte försvann igen, så är hon alltid när vi har varit iväg en vända och hon inte har fått följa med. Men där låg också Tippan & Nicke, så det blev lite trångt må jag säga.

Nu ser vi fram emot helgen så vi ska ha Eurasierträff i Stäket/Stockholm och jag hoppas att det blir många som kommer, en hel del har i alla fall redan anmält att de kommer. Och så får vi ju hoppas att vi har vädret med oss också.

//Marita

Tisdagen 7 oktober
Nu var det verkligen att tag sen jag skrev man av olika anledningar har jag inte haft varken ork eller lust.
Dels nu när vi inte har valpar i huset så finns det så mycket man vill göra som man inte riktigt hinner med under tiden som man har valpar hemma. Hälsa på hos vänner, handla utan att man måste passa tider. Sen gillar jag hösten och vistas då mycket ute och ofta är det ju en hel del som man måste ta tag i innan vintern kommer.

Av samma orsak har det ju inte heller blivit så mycket uppdaterat på hemsidan men nu finns det en hel del nya bilder ute och databasen ska jag ta tag inom det närmaste.
Orsak nr. 2 är att jag drabbades av Borrelia efter vår semester i september men som tur är så upptäcktes det ju i tid så nu är det antibiotika som gäller ett tag framöver. Men jag vill lova att jag mådde allt annat än bra, huvudvärk i stort sett varje dag, vakna med huvudvärk, gå och lägga sig med huvudvärk och ont i muskler och leder och yr är ingen höjdare. Här bor man själv i ett område där vi inte har fästingar och så åker man på semester och blir biten av en fästing och får Borrelia, det är ju maximal otur. Nog om detta.

Det verkar gå bra för alla valparna i sina nya hem, det är så skoj att få tillbakarapport om hur det går för de små liven.
Sen har vi varit en tur till Norge i helgen, till NKK Kongsvinger. Nicke blev bästa hane-2 och fick Cert & r-Cacib och blev därmed också Norsk Champion. Pratade med valpköpare som var på Europavinnarutställningen i Ungern, pratade med samma person si så där 3-4 ggr och det försäkrades att Senta blivit EUW-08 och jag skrev det på hemsidan, givetvis. Sen fick jag mail från Ildiko som äger Senta att så var inte alls fallet, Senta hade fått Cert och R-Cacib och således inte EUW. Tänk så fel det kan bli ibland;-) Vi får säga Grattis till den fina placeringen istället, inte ill det heller, eller hur!

Den 28 september var vi på MH i Karlstad, tog husbilen ner redan på lördagen tillsammans med Anna & Walle, även Anette kom då vi skulle få hem Cera igen, vad vi har längtat efter denna "knasmaja". Vi hade en trevlig kväll i husbilen med god mat och dryck.
Söndag morgon var det så dags, 8 eurasier skulle beskrivas.

Först ut var Cactus som tyckte att det var ganska kul i skogen och som hade lite svårt med att komma på inkallning så det blev några extra turer mellan momenten. Sen var det Litens tur som tyckte att det nog allt var en konstig skog det här men ändock ganska spännande och som beskrivaren sa efteråt, här ser vi en hund med en ganska hög aktivitetsnivå. Kan ju inte annat än hålla med, först upp och sist i säng kan man ju säga om henne men oj vilken skojig hund. Hon har så mycket tok för sig och ni ska inte inbilla er att hon var trött när vi kom hem på söndag kväll. Nej då fick vi lov att leka med lite leksaker och med de som inte hade varit med till Karlstad. Hon är alltid glad och alltid med på noterna och påminner mycket om sin mor när hon var ung men jag tror nog att Liten är ett strå vassare.

Därefter var det Tippans tur, hon tog det med ganska stor ro och jag hade nog väntat mig mer reaktion från hennes sida.
Dock gillade hon inte hanteringen av testledaren. Tippan som normalt älskar allt och alla och gärna delar ut pussar till både höger och vänster, står som ett ljus i utställningsringen gillade inte när testledaren drog i kopplet och skulle hälsa på henne, det gjorde hon under protest och det var absolut inte den Tippan vi ser i alla andra sammanhang.

Som nr. 3 var det Nickes tur och med facit i hand så skulle nog inte husse ha varit med i publiken då han gång på gång gick till husse och tyckte att han kunde ju komma och vara med också för det hände ju så mycket konstigt i skogen. Husse hade då också precis anlänt då han och min bror kom först på söndagen, strax innan lunch. Under de tre minuterna passivitet roade Nicke sig med att kissa in området och lägga en stor hög även om han var välrastad innan. Att stå still när inget händer är inte hans styrka, då börjar han pipa.
På skramlet så vill de ju att hunden ska nosa på det efteråt, Nicke stod 10 cm ifrån med nosen och tittade och han hade definitivt redan konstaterat vad det var för något, han tittade på mig som om "jag har ju tittat, sluta tjata nu" då jag sa åt honom att komma närmare. Vid spökena så stod han länge och talade om att de inte skulle gå närmare men så plötsligt så tyckte han att det var nog bra om man gick och hämtade husse nu för det är nog bra om han är med nu, men där fick han ju inget stöd så han kom tillbaka till mig och då hade han ändrat tonläge så beskrivaren bad mig ta hans koppel för då menade han plötsligt allvar med sin "röst". Får man ingen hjälp av husse får man väl lov att skydda matte själv och då gjorde han det med mycket allvar i sitt läte och beskrivaren var inte riktigt säker på vad han kunde hitta på.

Sen var det Santhis tur och hon tog väl det med ro men hon tyckte att både husse och matte skulle vara med så vi gick tillsammans. Hon är ju inte så förtjust i främmande människor så där, det kan liksom kvitta för hennes del, hon är nog väldans mycket eurasier i det avseendet. Så att hälsa på någon som drar i hennes koppel ansåg hon helt onödigt. Leka med en trasa kan väl någon annan göra, fånerier tyckte hon. I övrigt så reagerade hon men avreagerade ganska snabbt och kollade in det som flög upp, lät och kom emot henne.

Sen var det Walles tur och Anna hade varit så nervös att han skulle sticka när hon släppte honom lös, men inte stack han någonstans och han kom så fint på inkallningen efter varje moment. Han sticker ju i skogen hemma men då är det alltid Pila som sticker och han följer med, han sticker aldrig själv så det är typiskt, jag hänger på om du drar men har igentligen inget intresse i djuren i skogen.
Han är ju också mycket eurasier i sitt sätt och är inte speciellt intresserad av främmande och allra helst inte någon som drar i hans koppel.

Näst sist var det Veila och min bror som skulle gå MH. Veila påminner mycket om Walle och dom hade ett ganska lika beteende.
Sist men inte minst var det Ypsis tur, hon är ju en sällskaplig dam som verkligen gillar uppmärksamhet från folk. Hon och husse tog det med ro och hon tyckte väl som de flesta eurasier, att leka med någon trasa verkligen inte är något för henne. Jag kan gå bort till publiken istället och hälsa.

Vi har nu 36 eurasier från våran uppfödning MH-beskrivna. Ca 1/3 av de eurasier som är MH-beskrivna i Sverige är från oss, 32 i Sverige och 4 i annat Nordiskt land + några som vi ägt/äger som vi ej har fött upp. Man kan ju undra var alla andra uppfödare är och varför man inte beskriver fler hundar. Det är få uppfödare som får sina hundar beskrivna , de flesta är "vanliga" valpköpare.

Jag har nu gått med en hel del hundar själv och varit åskådare vid vid flertalet tillfällen, säkert fler än de flesta när det gäller eurasiersammanhang
Jag tycker att det är väldigt intressant med MH och kommer att fortsätta att göra MH på mina hundar men jag anser inte att det är det viktigaste redskapet vi har för att välja ut ett bra avelsdjur, långt ifrån. Däremot kan det vara ett bra komplement. En del tycks tycka att man bara ska se till vad som hände på ett MH, gärna de människor som tidigare har hållit på med brukshundar. Nu är det ju ingen brukshund vi har och vi uppfödare måste ju också se till hur fungerar våra hundar i det vanliga livet, är de rädda och har stora reaktioner så ska man nog fundera på om det inte är bättre om de inte går i avel. Men en hund som fungerar på ett sätt på ett MH kanske inte alls har dessa reaktioner i det vardagliga livet, som t.ex. fungerar utmärkt med främmande med tanken på hur en eurasier ska vara enl. standarden.
Detta är inget försvarstal för hur olika hundar reagerar men jag vill ändock ge några exempel.

Remuz gick sitt MH förra året och fick på skott att han var berörd/rädd. Remuz är Viltspårschampion i Sverige och Norge och för att bli det så ingår att de måste klara skott. Remuz reagerar inte alls på skott i skogen när han tävlar. Är då denna hund skottberörd/rädd
eller är han skottfast?? Fundera på det?

Nicke fick nu på MH:et att han var skottberörd/rädd vilket förvånade mig mycket, han hade ingen reaktion på skott vid aktivitet ej heller på första skottet vid passivitet men vid sista så började han pipa, vilket i och för sig inte är ovanligt för honom när han står still.
Vi bor nära en skjutbana och här skjuts det ofta, för att inte tala om just nu och den sista månaden då det skjuts i stort sett hela dagarna, nu är ju inte det lika närma som det blir på ett MH.

Förra veckan tog jag med mig Nicke, Santhi och Elexa och gick bort till skjutbanan när de sköt som värst och inte en reaktion hade jag från någon av hundarna. Är Nicke skottberörd/rädd eller är han skottfast??
Walle likaså, han bor i alldeles närhet av skjutbana och Anna har aldrig sett att han ens lyft ögonbrynet över vare sig smällare eller skott men på MH:et fick han att ha var berörd/rädd.
Ska man då gå blint efter en MH-beskrivning eller ska man se till hur ens hund fungerar i vardagen, för min del så är nog vardagen viktigare än vad ett protokoll säger även om jag tycker att det är oerhört intressant med MH. Nu vet jag ju att på ett MH bygger ju ofta hunden på sig efter allt som hänt i skogen och kanske reagerar annorlunda på skottet än vad den skulle ha gjort om man bara skulle ha skottet utan något annat innan.

Fd. brukshundsmäniskor tycks se mer till protokollet än till hur en hund fungerar i vardagen och kanske gärna klanka ner lite och springa med pekpinnar om man kan, sen kan man själv använda hundar i avel som inte är MH-beskrivna. En uppfödare sa till mig tidigare att han/hon aldrig skulle använda en hund i avel som hade 5:a på skott på ett MH, men sen att använda en hund som inte gjort MH alls det går bra, vad är det för resonemang?

Ska ta en tur med Tippan till skjutbanan senare i veckan så får vi se hur hon reagerar, hittills har hon då aldrig reagerat på varken skott eller smällare här hemma så det ska bli intressant.
Vi har som uppfödare ett stort ansvar för vad vi avlar på och jag anser nog att jag tar det ansvaret på fullaste allvar, även de som har hanar som går i avel har ett stort ansvar. Men jag tycker nog att jag själv har den bästa kontrollen på vad jag har för hundar och hur de är mentalt. Man kan ha test till mycket, man kan testa valpar och endast se till det protokollet hur de reagerar, ganska vanligt i Danmark och säkert även här på vissa raser. Jag föredrar att se hur mina valpar fungerar i olika situationer under de veckorna de bor hos mig och sammantaget bilda mig en uppfattning om hur de är och sen se till att de hamnar hos rätt ägare och jag tycker nog att jag har lyckats ganska bra i det avseendet under dom 10 år som jag fött upp eurasier.

När jag väljer avelsdjur så kvittar det för mig om den är MH-beskriven eller inte, jag tittar efter andra kvaliteter och för mig är det oerhört viktigt att jag gillar hunden både utseendemässigt och till mentaliteten och att det är en bra rasrepresentant.
Som nybörjare i uppfödareverksamheten kanske man känner sig osäker och väljer ett protokoll framför sina egna intryck.

Jag gillar ju inte eurasier som gör utfall till både höger och vänster i och utanför ringen och inte gör skillnad på hane eller tik och som även har syskon som fungerar dåligt i samvaro med andra hundar, tyvärr så har vi ju någon sådan i rasen som går i avel. Jag gillar inte när eurasier sticker efter vilt, skulle nog välja bort en sån hund ur avel om den hade ett starkt intresse för vilt och drar så fort man kopplar lös den. Jag skulle heller inte använda en hund i avel som visar aggressivt beteende mot människor. För mig ska en bra eurasier föredra att stanna hos sin ägare, den ska kunna umgås men andra hundar utan några större problem, de ska till viss del vara ointresserade av främmande men jag föredrar ju hellre en hund som är gladare än genomsnittet än en rädd hund, de ska vara vänliga och lugna. De ska fungera i vardagen och vardagen kan ju vara väldigt olika för olika människor, det viktigaste är ju dock att man själv är nöjd med sin hund eller som för oss uppfödare att våra valpköpare är nöjda med den hund de köpt.

Oj, det blev långt det här men jag tycker nog att det finns en hel del att fundera i och jag vill så gärna dela med mig av mina tankar och funderingar. Sen så vill jag berätta att det blir eurasierträff vid Ängsjö Friluftsområde (Stäket/Stockholm) den 19 oktober, alla är välkomna, eurasierägare och intresserade. Se mer om det via länk på hemsidan.

//Marita

Tisdagen 16 september
Nu har vi kommit hem igen efter 1½ veckas husbilsemester tillsammans med 6 hundar. Det har gått hur bra som helst och de har tagit turen med ro, lite jobbigt blir det dock när regnet vräker ner som det gjorde de inledande dagarna av semestern på Öland.
Vi startade våran tur på fredagen den 5 september direkt efter att Göran kom från jobbet, då hade vi ett antal mil att åka till Öland för vi måste ju vara där på lördag morgon då vi hade anmält till utställningen där. På vägen ner skulle vi också leverera Gilo och vi hade bestämt att träffas i Norrköping senare under kvällen. Sent på natten anländer vi i alla fall i Färjestaden och tänkte ta de sista milen på lördag morgon. När vi vaknar efter några timmars sömn så vräker regnet ner, verkligen vräker. Skulle ställa Tippan och Sonny men Sonny struntade vi att ställa i och med att han hade blivit lite 9-månadersspökig några veckor innan och då vi hade fått domarbyte så kunde det kvitta. Dock skulle Tippan in i ringen och även om vädret var som det var så brydde hon sig inte så mycket utan sprang och stod så fint och gjorde det så bra att det blev cert och BIM, hennes andra raka cert så det kändes toppen. Med på utställningen var även Elisabeth och Calvin eller Leo som han kalls till vardags, hans första officiella utställning och de gjorde det så bra och slutade som 1:a i juniorklassen med ck och slutligen som bästa hane-3, inte illa.
Jag var ganska glad att det inte blev något BIR för våra del, nu kunde vi med gott samvete men jätteblöta åka därifrån. Vi skulle stanna på Öland i några dagar och vi hade bestämt att vi skulle gå ut och äta med Christer & Karin som har Ninni (Ynna) och Tova (Zinova) och Elisabeth som har Leo, trevligt sällskap tackar man inte nej till. De hade beställt bord på en mycket trevlig restaurang i Kalmar med kanongod mat. Först åkte vi dock till Elisabet för att få låna tvättmaskin och fräscha till oss lite efter en "blöt" förmiddag. Där stannade vi också med husbilen för natten och under eftermiddagen tittade även solen fram och vi hade möjligheter att ta lite foton på Leo. Det var skoj att få träffa Ylo, Ninni, Leo & Tova igen och vi återkommer kanske igen nästa sommar.

Söndag eftermiddag åkte vi sen vidare på vår semestertur efter att ha fått lite middag hemma hos Christer & Karin, det blev ju lite sent så vi åkte bara några mil söder om Kalmar där vi stannade vid en badplats för natten, mörkt var det så man såg ju inte så mycket av vad man hade omkring sig men på morgonen så upptäckte vi att vi stannat på en mycket vacker plats strax utanför Hagby.

Väl morgon så tog vi en promenad med hundarna och helt plötsligt så slänger sig Liten ner och gnuggar sig så fin i gräset, hon gillar att göra det så jag tänkte inte så mycket mer på det förrän Göran säger att hon är alldeles brun på ena sidan, kollade och visst, min lilla "äckelhund" hade hittat en människoskit att rulla sig i. Ja ibland är de billiga men det var ju bara att sätta på sig plastpåsar på händerna och börja sanera henne. Hon lycklig som vanligt, ovetande om vad jag tänkte och tyckte för det var ju ingen idé att börja bli arg, hon hade ju i alla fall inte fattat något. Schampo och vatten gjorde i alla fall susen och vi fick bort allt och även doften som tur var.
Ja ibland kan man ju undra vad som far i deras huvuden när man tycker att människoskit är trevligt att parfymera sig i.

Sen for vi vidare på småvägar på landsbygden ner mot Ronneby, vi gillar att åka på små slingriga vägar och så många vackra äldre hus man får se. Idag sken solen så vi hade en skön dag med några stopp på vackra platser, vår slutdestination för denna dag var Karlshamn. Där stannade vi nere vid hamnen där det finns ställplatser för husbilar där man har tillgång till dusch, el och toalett för dryga hundra kronor dygnet och vackert var det också. Mycket klippor och gamla vackra hus med mycket snickarglädje, det gillar jag.

Vi stannade där nästan hela tisdagen och fotograferade, tog promenader nere vid havet och bara njöt.
På eftermiddagen åkte vi så vidare mot Mörrum där vi skulle hälsa på en eurasier och hans nya ägare, en omplacering som funnit sig ett nytt hem genom blocket. Hans nya ägare har varit förbi oss några gånger tidigare för att se på rasen när de åkt norrut. Det blev ett kort besök för det började redan mörkna ute och vi skulle hitta oss en plats innan det blev alldeles svart ute. Den fann vi i Hällevik, ett litet mysigt samhälle vid havet, strax söder om Sölvesborg. Här fanns det gott om vackra hus, stora lyxiga båtar blandat med mindre fiskebåtar.
Vi hade ju inte planerat var vi skulle åka utan tog dagarna lite som de kom och vad vi kände för, det var ju semester så varför planera in en massa saker bara för att!!
Nästa dag styrde vi kosan rakt över Skåne mot Helsingborgstrakten, nästa mål var Höganäs. Vi tog lite småvägar men i dessa trakter är det inte alls de mysiga småvägarna genom små byar som det är i Småland och Blekinge. Innan vi anlände till Höganäs tog vi en liten tur till Ellinor och Coryanas kennel, just bara för att säga hej. Tog lite bilder och vi fick nybakad äppelkaka med oss till kvällsfikat, tack för den! Sen blev det Höganäs nästa men det var svårt att hitta någon bra plats att stanna på där det var tillåtet att stå med husbil så det fick bli en parkering utanför ett slott men det gick bra det med. Nästa dag så hade vi tänkt överraska Giesela och Eddi (Fhelio) med ett litet besök och jag tror nog att hon blev lite förvånad men glad, där blev vi en stund för lite fika och trevligt prat och så var det ju skoj att få se Eddi igen även om det inte var så många veckor sen han flyttade.

Hade även tänkt att hälsa på några valpköpare till men antigen fick vi inte tag på dem eller så var de bortresta men det får bli en annan gång. Nu var det torsdag eftermiddag så det var dags att bege sig till Markaryd där vi skulle lämna av Shalil hos sin uppfödare då hon är för ung för att följa med dit när det gäller vaccinationer och blodprov m.m. Shalil skulle sen följa med Elisabeth på Vinthundsklubbens utställning i Sofiero på lördagen, Shalils första. Det var över 40 salukivalpar anmälda så det var ju lite att konkurrera med men hon hade skött sig mycket bra i ringen och stått och sprungit så fint och hon fick en mycket fin kritik.

Sen till resans höjdpunkt och visst blev det verkligen en höjdpunkt för våran del. Det var dags att åka över till Danmark för att tillbringa den med trevligt sällskap på den Danska Eurasierspecialen, deras första officiella. De hade inbjudit Manfred Müller från Tyskland att döma de dryga 60 eurasier som var anmälda. Han har hållit på med rasen i många, många år och är rasspecialist på rasen och även ordförande i den Tyska Eurasierklubben EKW.

Vi anlände till utställningsplatsen på Fyn sent på fredag em och det blåste rejält vill jag lova, platsen var ute på en udde längst upp i nordligaste delen av Fyn som kallas Fyns huvud. Som tur var blåste det i alla fall inte kallt även om det nu var mindre trevligt att vistas utomhus. Lördag morgon så blåste det fortfarande kraftigt  men solen sken så det var ingen större fara och under dagens lopp så lugnade vinden sig mer och mer.

Endast en valp var anmäld på utställningen, en tikvalp från kennel Fanakka´s i Norge som var jättesöt och skötte sig så bra i ringen.
Vi hade anmält tre hundar, Nicke, Esta och Liten.
Vi var inte de enda från Sverige som var på plats utan någon mer uppfödare och vanliga hundägare var där också. Först ut var Nicke eftersom man alltid har championklassen först i Danmark. Den klassen vann Nicke och domaren tyckte mycket om honom, på hedrande andraplats i den klassen blev Darko med betyget excellent.
Sen var det Estas tur för våra hundar och hon blev tvåa i championklassen med excellent och en kanonfin kritik. Qela blev trea med excellent i samma klass.

Nästa på tur från våran uppfödning var Vanesca som fick nöja sig med Very Good då det fattas en P2 tand på henne och Tyskar är ju som de är när det gäller tänder även om jag tyckte att denna domare ändock hade en ganska bra syn på det här med tänder. P1 och P2 får ju fattas utan att det är diskvalificerande fel, dock inga andra tänder. Man brukar även hundar med P1 och P2 förluster i avel men där går sen gränsen.
Sen var det dags för "firrevirr" Liten att gå in i ringen, hade väl inga större förväntningar av henne då hon inte helt är tillfreds i ringen men hon skötte sig riktigt bra. Lite stret var det väl när domaren skulle känna och klämma men hon fann sig rätt bra ändå. Detta har ju mycket med åldern att göra, precis så här var Tippan i samma ålder och nu går hon in och står och springer som hon aldrig gjort annat, det handlar ju mycket om mognad för dem.
I alla fall så fick Liten en kanonkritik och han sa också att hon igentiligen var en tik av kvalitet excellent men då hon inte var helt tillfreds med att vara i ringen blev betyget Very Good, men hon vann sin klass då det inte var någon annan som fick excellent i den klassen.
De ha ju ett lite annat system för bedömningen i Danmark så nu väntade vi bara på att Nicke skulle in och tävla med de andra klassvinnarna för BIR & BIM och där drog han "längsta strået" och blev BIR och Best in Show. Gissa om jag var lycklig, mycket lycklig och stolt för jag tycker att det slår extra stort när det är en rasspecialist som dömer rasen, och vilken kritik sen, den heter duga det vill jag lova, nog för jag vet att min Nicke är snygg och bra men det är ändå skoj att någon annan uppskattar honom också som en bra och vacker rasrepresentant. Sen var det dags för avels- och uppfödargrupperna. Vi hade ingen avelsgrupp men däremot en uppfödargrupp som bestod av Nicke, Esta, Qela & Darko. Fyra grupper var anmälda men där vann vi med bästa gruppen och jag blev om än mer STOLT!! Pratade sen med domaren dagen efter och han var mycket imponerad av Nicke, han var en av de bästa eurasier han sett på länge och vet ni vad jag blev då? Jo STOLTARE!!!

På söndag förmiddag hade domaren ett föredrag om hur han ser på eurasier och efter det så var det dags att packa ihop sin pinaler och dra hemöver, dock skulle ha ett stopp till i Markaryd på vägen hem, dels för att hämta upp Shalil men så fick vi lite middag i oss också. Måndag morgon bar det sen hemöver till Mora där vi kom sent på måndag kväll och idag har jag roat mig med att plocka ur husbilen och pussa på alla hundar som inte var med på resan, Aska är nog extra glad att "mamma" är hemma igen och följer mig som en skugga vart jag än går.

Så att sen sammanställa denna resa så har den varit skön, trevlig, avkopplande och med trevligt sällskap och med ett avslut om fick mig att sträcka på mig ännu mer;-))

Ska göra i ordning ett galleri med lite bilder från resan, kommer inom de närmaste dagarna.

//Marita

Måndagen 1 september
Ja då var vi inne i första höstmånaden och sommaren har som vanligt gått alldeles för fort men jag gillar hösten, skön luft och vackra färger. Nu har nästan alla valpar flyttat, kvar är bara Gilo och Guen men de åker nu i veckan, först Guen som flyttar till Finland på torsdag och Gilo flyttar söderut på fredag. Det har gått bra för alla som redan har flyttat i FF- & GG-kullen så här långt i alla fall. 
Sen ska vi ha semester, en skön höstsemester då det är betydligt mindre med folk i farten. Vi tar 6 hundar med oss och åker på husbilssemester söderut och blir borta i 1½ vecka, jag längtar redan! Hemma blir 4 hundar med mina grabbar och en hjälpsam granne och resten blir hos min mor och min bror med familj. Även fast vi har många hundar så brukar det alltid ordna sig på något vis om man vill åka iväg en vända, sen finns de ju folk som klagar att man blir låst av att ha bara en hund men det beror nog mest på sin egen vilja att ordna det eller ta hunden med sig för det går ju alldeles utmärkt om de bara blir van från början att få följa med.

Sen har det ju varit en toppenhelg när det gäller utsällningsresultat som flera Leiionspitzare har erövrat. Unga Catali som nyss fyllda 9 månader lyckades ta två cert under helgen, Eicha med grupplacering och Quattro som har varit på Gotland och 2xBäst i rasen. Snyggingen Yarniér har fått sitt första cert i Frankrike, han har ju två sen tidigare i Schweiz. GRATTIS till er alla!!

Den 28 september blir det MH-beskrivning i Karlstad då sju Leiionspitzare ska beskrivas + Cactus, ska bli spännande. Om det är någon som vill vara med och titta så är det bara att höra av sig, det blir vid Karlstads BK. Vi får hoppas att det blir bra väder, i alla fall regnfritt.

//Marita

Onsdagen 27 augusti
Idag är det 10 år sen våran första eurasierkull såg dagens ljus, kan inte fatta att det gått så många år. Då föddes vår A-kull som var på 9 valpar, 1 hane och 8 tikar. De blev spridda ut i världen med Anuschka i Danmark, Aurora i USA, Ayleene i Tyskland och övriga i Sverige. Något som är extra skoj är att alla tjejer fortfarande är i livet och mår bra, tyvärr blev inte Ayko så gammal då han ganska ung förolyckades då han sprang ut framför ett tåg. Inte illa med 8 hundar i en och samma kull som lever och mår bra när de fyller 10 år, jag är riktigt stolt!! Många "barnbarn" har det blivit också då flertalet av dem har gått i avel hos andra uppfödare. A-kullen är en kull som har betytt oerhört mycket för sina nya ägare, det kan nog alla de ägare/uppfödare som har någon ur denna kull intyga.
Kvar hos hos blev ju Alischa som tyvärr inte fick några valpar efter sig pga höftledsfel men vi har haft enormt skoj i utsällningsringen istället där hon trivdes utomordentligt. Ens första kull är dock lite speciell för en.

Med rasen har vi nu varit i hela 13½ år och det har jag inte ångrat en sekund och har inte några planer på att sluta med denna underbara ras, eurasier är verkligen en ras som har passat mig som "handen i en handske", jag älskar verkligen eurasier. Finns det ingentligen nå bättre? Det har också blivit några kullar genom åren, närmare bestämt 33 kullar med underbara eurasierindivider som jag har lagt ner hela min själ i. Jag älskar att ha valpar, det ger mig så otroligt mycket, många skratt har man fått, många blöta valppussar har det blivit och många tidiga mornar vilket jag dock inte älskar lika mycket;-))
Och tänk så många nya vänner man fått genom åren och så många kontakter man skapat med andra uppfödare runt om i världen, vänner som betytt oerhört mycket för mig och en del är idag mina bästa vänner. Man har också fått sett många nya ställen runt om i Europa när man kuskat runt på utsällningsresor.

Nu vill jag också skicka en stor kram till "mina" 10-åringar, GRATTIS på födelsedagen!!

//Marita

Torsdagen 21 augusti
Oj vad tiden går fort och det var ett bra tag sen jag skrev i bloggen. Det har varit fullt upp med besökare, både de som ska ha valp nu ur de två kullarna som vi har och framtida valpköpare så det har inte funnits så mycket tid över för datorn. Bra är det med oss i alla fall kan jag ju nämna nu när folk börjar ringa och fråga om något har hänt då det inte händer så mycket på hemsidan.
Det ska bli bättring här framöver, lovar det!!

Fyra ur FF-kullen har nu flyttat och det har gått så bra för dem alla och imorgon åker Fabio till Finland och kvar är Frisco som blir här ytterligare 1 vecka innan hans nya ägare från Tyskland kommer hit och hämtar honom.
GG-kullen växer och frodas och har nu passerat 6 veckor och är ena riktiga godingar men betydligt vildare än FF-gänget som är en av de lugnaste och snällaste kullen vi har haft någon gång.

Sen har det väl hänt lite både här och där, Hampus har blivit Dansk Champion, grattis till både Hampus och ägare. Cactus tog sitt andra cert i Ransäter och börjar bli en riktigt stilig grabb. Hade ju tänkt att åka till den Norska specialen men tyvärr blev det inte så då det sammanföll med att det var dags för FF-gänget att börja flytta men vi ser fram emot en Danmarkstur istället i september då det bär iväg på den Danska specialen men vi ska även passa på att ta lite semester i samma veva då vi tänkte ta oss en tur i den södra delen av Sverige. Grattis till alla valpköpare som var i Norge på specialen och gjorde bra ifrån er.

Sonny trivs bra hos oss och han har fastnat för mig som han helst vill vara omkring hela tiden, han har vuxit till sig betydligt sen han kom och blir kraftigare och snyggare hela tiden.

//Marita

Fredagen 2 augusti
Nu var det ett tag sen jag skrev och det har hänt en hel del. Solen har ju strålat som ni säkert alla har sett och jag har väl inte känt någon större lust för någon dator men nu kände jag att det var dax att skriva några rader och uppdatera med lite bilder.
Valparna växer så det knakar och FF-kullen är nu 6 veckor gamla och på måndag blir GG-kullen 4 veckor gamla.

Elexa har varit på "sommarkollo" hos mina brorsbarn där hon har varit i 2 veckor, hon har sålt lotter vi Dalahästtillverkningen i Nusnäs, hon har varit på cruising i Falun och åkt Oldsmobil-57, hon har åkt båt och badat och gjort mycket mer än vad jag skulle ha hunnit med nu när vi har valpar. Det är ju helt toppen när man har någon annan som kan ta hand om den biten när man har svårt att hinna med. Just nu är Kira och Veila här medan Classic Car Week pågår i Rättvik där min bror tillbringar rätt mycket tid.

Cera har blivit mamma men denna gång hos Essmania´s kennel, efter en i högsta grad oplanerad dräktighet, men sånt händer och Anette får nu njuta av att ha en kull efter underbara Cera som vi längtar enormt efter, saknar hennes glada väsen och stolliga upptåg.

Har inte riktig hunnit med att uppdatera alla fina utställningsresultat som Leiionspitz-hundarna har hunnit erövra men nu tror jag att de alla ska vara på plats under nyheter. Yarniér har ju varit till Schweiz och tagit sitt andra cert, Yellow blev bäst i rasen unghund på den stora Franska utställningen som de kallar "Championship". Darko fick flera BIS-placeringar när det var 3xutsällning på Bornholm. Darwin har varit på sin första utställning och gjorde det så bra att han blev BIR-valp, Cicero har varit runt på flera utställningar med bästa resultat som BIS-R. Quattro fortsätter att visa vem som är snyggast och tog i Köping sin andra grupplacering i officiella sammanhang denna sommar, det är vi ju inte borstskämda med i rasen. Cactus fick sitt andra cert i Ransäter på söndagen och slutade som BIR, Tippan fick sitt första Cert, CACIB och BIM på lördagen. Newa har lyckats erövra ett agility-Cert, tror faktiskt det är den enda eurasier i Sverige som gjort det. Jag är så stolt över er alla, både hundar och ägare!!

Sen sist men inte minst så har vi utökat familjen med Sonny från Kanada som nu äntligen har kommit till oss. En glad kille som gillar mat och att sitt i knä och vilket knä det är spelar inte så stor roll. En himla glad och charmig liten kille med ett toppentemperament.
Ni kan se mer om honom under "våra eurasier".

 
Sonny badar

Sen var det alla valparna. Allt är bara bra och många har nu varit och besökt oss av de som ska ha valp ur FF-kullen. Tiden går ju fort och det står ju inte på så är det dax för dem att flytta. Ny bilder la vi ut för att par dagar sen.

Igår hade vi så besök av Quattro med matte och husse, Quattro ska ju nämligen få en "lillebror" och när de var här passade jag på att ta lite nya foton på honom. Quattro ska bli pappa till våran nästa kull som vi planerar efter Xantippa till hösten/vintern, tror att dom kommer att komplettera varann på ett bra sätt.


SUCH Leiionspitz Quattro

//Marita

Söndagen 13 juli
Lillgrabben i Cillas kull mår nu helt prima och han växer och går upp i en rasande fart, än är han inte i sina bröders storlek men det står nog inte på. Har lagt in lita nya bilder under GG-kullen.
Igår var det ju utställning igen i Tvååker men även på Rönne/Bornholm och vi ska inte klaga över resultaten, duktiga valpköpare med "snygga" hundar gör bra ifrån sig;-)
Camilla blev än en gång överraskad, det med att Remuz tog sitt andra cert och det två dagar i rad och slutade som BIR, GRATTIS!!
På Bornholm var det utställning både förmiddag och eftermiddag och Darko gjorde det igen och blev BIR på båda utsällningarna och BIS-3 resp. BIS-5, inte illa, GRATTIS!!

Se en så lycklig Camilla, dom ser ju lite halvtokiga ut både hon och Remuz!!
Eller så är det så att Remuz undrar vad som tog åt hans matte.

Sen har vi fått ett litet nytillskott i familjen, hon heter Shalil och är en liten salukifröken. Göran har ju velat haft en till så då tänkte jag att jag skulle överraska honom lite. Att hon skulle flytta hit har varit bestämt ett tag men jag har inte berättat något för Göran. I fredags kväll var jag så ner till Västerås och plockade upp henne då hennes uppfödare Elisabeth skulle dit på Vinthundsutsällning.

Jag hade sagt till Göran att jag skulle följa med min mor dit för att hämta nå grejer hon hade köpt. Så när vi kom hem så bad jag Göran att gå ut i bilen och blocka in lite saker som jag handlat. Jag tror att han blev lite förvånad och glad (hoppas jag) när han öppnade luckan bak och fann en liten valp. Shalil har funnit sig väl tillrätta med sina nya kompisar och den är en orädd mycket söt liten fröken som dock tycker att Liten är mest spännande, hon bjuder ju till lek.

Hade ju tänkt ta ut FF-kullen en stund men just nu så regnar det så det får vänta en stund i hopp om bättre väder lite senare.

//Marita


Fredagen 11 juli
I måndags natt/morgon fick så Cilla sina valpar, 4 pojkar, pigga och livliga. Valpningen gick bra men med något långt mellan valparna men alla mådde bra, men sen har vi vankas mellan hopp och förtvivlan. Cilla är en dam med mycket mjölk, alldeles för mycket, redan innan valparna föddes så så hon ut som värsta mjölkkon där juver hängande 10-15 ner fulla med mjölk och de rann om dem. Inte så bra för valparna även om det är bra att det finns mjölk men hon skulle nog kunna utfodra en hel armé och det är lite för mycket för 4 pojkar. Så valparna drabbades av "överbelastningsdiarré" av för mycket mat och den minsta drabbades värst. Oavsett orsaken till en diarré så är det aldrig bra för valpar och de har svårt att klara den vätskebrist som uppstår. Den minsta drabbades värst och jag trodde faktiskt inte i tisdags att vi skulle klara honom, de övriga hade diarré men gick upp i vikt och var pigga. Han bodde innanför min tröja och sov i sängen med mig allt för att han skulle få lugn och ro och värme, han sov och jag var vaken och efter ett par dygn så blir man helt slutkörd. På tisdagen var han så svag att han inte orkade äta längre och vi vätskade upp honom med Sempers vätskeersättning som jag gav honom från en 5 ml spruta som jag satt ett ventilgummi på, detta varannan gång varvat med mjölk från Cilla som jag drog ur från henne. Han gick ner i vikt men jag tänkte att jag ska då försöka en dag till och på onsdag förmiddag började vi se en liten ljusning på eländet och han började sakta gå upp i vikt, onsdags kväll var han en pigg liten valp igen som dock var mindre än de andra men började nu äta själv. Vilken lättnad och han har sen på bara två dygn gått upp 150 gr vilket är otroligt bra. Nu ligger han med de andra valparna och ser själv till att få i sig mat och mjölken åt Cilla börjar nu anpassa sig bättre till att de bara är fyra och inte tio. Som det har varit hittills så behöver de ju inte ens kämpa om maten, det är bara att lägga sig vid en "pump" och så är kranen på.
Man ska vara glad alla gånger allt bara flyter på som det ska vilket det oftast gör och hur fort det kan gå åt båda hållen så snabbt.
Så ni som skickat mail men inte fått något svar, orsaken att jag inte har haft mycket energi över till annat än att se till att detta skulle fundera och vi skulle få behålla lillgrabben.

Onzas valpar mår bara förträffligt och igår fick de komma ut för första gången och det gick ovanligt lugnt tillväga, många gånger kan de skrika i högan sky över att få komma på främmande mark men inte någon sa något.
Det får nu uppblött hundfoder ett par gånger om dagen vilket de gillar.

Sen så ringde det en glad och lycklig Camilla idag, de är på utställning i Tvååker och Remuz hade fått sitt första cert och drog sen det längsta strået och blev BIR. Inte nog med det då Yvonne var där med Blossom, nyss fyllda 9 månader och även hon får sitt första cert och blir BIM. Jag är så stolta över er och STORT Grattis till er alla! Leiionspitzare har gjort det igen;-)

//Marita

Måndagen 7 juli
I fredags eftermiddag åkte jag och min äldsta son Jonas nedöver till Stockholm för att deltaga på World Dog Show och SSUKs utställning i Almare Stäket. Många eurasier var det anmälda, 63 till SSUKs utställning och 100 till till World Dog Show. Pälsen var väl lite si sådär på flera av hundarna men visst skulle vi ner. Vi skulle övernatta hos Monika och Mattis i Handen, tack Monika för sängplatsen!
På lördagen var det först SSUKs utställning och vi åkte dit i god tid på morgonen för att slippa köa allt för mycket och jag tyckte att det flöt på bra. Hade bara Nicke och Liten anmäld till denna dag men flera av våra valpköpare var ju också där.

Det var en rysk domare som jag tyckte tog hundarna bra, kanske något försiktig. Där hade vi några klassvinnare från våran uppfödning, Aniston som blev bästa juniortik med excellent, Vanesca som var bästa unghund med excellent
och R-Cert och coolingen Quattro som blev 1:a i öppenklassen med excellent.
Sen tog vi även hem bästa uppfödargrupp!! Dock stannade vi inte kvar till finalen med gruppen då flera ville åka hem, det ville jag också;-)

Söndagen, den stora dagen! Redan strax efter 6 på morgonen åkte vi till mässan för att vara i god tid, det var inga problem att finna parkering men desto längre var kön till veterinärbesiktningen men bara de började släppa på när de öppnade kl 07.00 så gick det ganska fort med tanke på mängden hundar. Idag skulle Nicke, Mattis, Esta och Gayla deltaga och vi fick en trevlig dag men många fina resultat och jag är mycket nöjd med våra uppfödda hundars resultat.

En vinnartitel lyckades vi erövra med våran uppfödning och det var Alice och Pernilla som knep Juniorvinnartiteln bland
13 anmälda i klassen, kanonskoj.
För övrigt så blev det många fina placeringar för "våra" hundar. Nära skjuter ingen hare brukar man ju säga och visst kan det ibland vara lite snopet att hamna precis efter den som får titeln men det är ju spelets regler och som god "två" bland hanarna hade vi Darko som fick reserv-CACIB och Esta som inte hade speciellt mycket päls hamnade också så att hon tog hem reserv-CACIB som en god "två", hon vann dock championklassen.
Vi hade ju också tvåan i juniorklassen bland tikarna där Aniston knep platsen, i unghundklassen hade vi platserna 3 och 4 som Vanesca och Yska knep, båda med excellent.
Min goding Nicke som inte heller hade mycket päls föll också domaren i smaken och hamnade två efter Quattro som blev etta i öppenklassen, båda med excellent. I championklassen bland tikarna hade vi även plats 3 och 4 där Eicha och Gayla hamnade. Sist men inte minst så tog vi även denna dag hem Bästa uppfödarklass!
Tack alla underbara valpköpare och Grattis till alla fina placeringar som ni erövrade!

Sen får man ju vara lite stolt över när andra uppfödare som har använt "våra" hundar i avel och får topplaceringar på avkommorna, det är ju så det ska vara att man kan sprida goda hundar vidare i andras uppfödning.

Sen glunkades det lite både här och där från andra som påstod att domaren favoriserade vissa färger och inte gillade mörka hundar men det fanns då mörka hundar som blev placerade i klasserna, se bara Suzanne som har Lovely Megan´s kennel, hon hade ju några snygga mörka hundar som hade fina placeringar så det lär nog inte bara ha berott på färgen.
Ibland blåser det starka vindar på toppen, det är bara att hålla i sig och inte bry sig om andras missunnsamhet och man lär sig så länge man lever vad man har för folk omkring sig och en del kan man klara sig gott utan!

Sen är det annat på gång också, valpar, men det får ni läsa mer om senare, nu ska jag gå och ta hand om Cilla!

//Marita

Torsdagen 3 juli
Har haft lite smått med tid över för hemsidan den sista tiden men det finns ju så mycket annat som ska göras den här tiden på året. Här har vi haft fint sommarväder och det är bara att se till att njuta så länge det varar.
Onza och valparna mår toppen och några har nu börjat att öppna ögonen. Det är stora kraftig valpar i denna kull, mycket fina benstommar, kraftiga underkäkar och rejäla lår, något som jag uppskattar.
Tiken och en av hanarna blir i färgen som sin mor, två hanar är röda och två är svarta med tantecken.

Lite bilder av underverken!

 

För er som väntar på kull 2 så är det än så länge lugnt men det börjar bli tungt och jobbigt nu för Cilla nu. Vi får väl hoppas att det händer något snart.

Elma har nu flyttat till sin nya familj i Hällefors, hon blev ju här lite längre då hennes nya matte hade en resa inplanerad sen länge och då var det ju bättre hon var kvar här tills den var avklarad. Allt verkar ha gått bra för Elma i sitt nya hem.

//Marita

Tisdagen 24 juni
Så har midsommar passerat och den fick vi tillbringa på Falu djursjukhus.
Som ni säkert redan har sett så har vi fått tillökning då Onza har fått en kull valpar hos oss, det blev midsommarvalpar då de kom till världen på självaste midsommarafton. 5 hanar och 1 tik fick se dagens ljus men inte helt utan lite dramatik. Valpningen flöt på normal till valp nr.2 hade anlänt sen blev det stopp, inget mer hände fast vi gjorde allt vi kunde för att hjälpa till. Efter några timmars uppehåll så tog jag kontakt med Falu djursjukhus och vi bestämde att vi skulle avvakta ett tag till men inget hände så vi kom överens om att vi skulle komma in med Onza. Nu har vi ju 1½ timmes körning till Falun så det var para att packa in valparna och Onza och åka iväg. Strax innan Falun så började hon dock krysta igen och valp nr. 3 anlände i bilen. Väl på djursjukhuset tog vi en röntgen för att kolla hur många det var kvar sen blev det blodprover men alla värden var normala. Vi kom då överens om att sätta ett näringsdropp så att hon skulle få lite ny energi och strax efter anlände valp 4, 5 och 6. Slutet gott och det var ju skönt och alla mår bra.

För er alla som funderar och spekulerar varför Onza har en valpkull hos oss så kan jag berätta att Onza har sen hon flyttade vid 8 veckor varit på ett sk. halvfodervärdskontrakt och kullen var väl planerad. Skrev inte ut kullen på hemsidan då det långt innan parningen var skedd var lång kö på valparna.
Det var från början meningen att Onza skulle ha stannat hos oss men Anette lyckades övertala mig att hon skulle få bo hos henne istället, jag tror inte att Anette har ångrat sin övertalning;-))

Sen till Ceras kull hos Anette så var den inte planerad och vill ni som är nyfikna veta mer så är det bara att lyfta på telefonluren och ringa och fråga mig eller Anette. Även om den nu inte var planerad så har Anette varit i kontakt med SKK så allt är i sin ordning. Efter avklarad valpkull så kommer Cera hem till oss igen.

Har ni sett vår fina Elexa, en sån hund! Jag är så nöjd och glad över henne, ska bli skoj att se vad framtiden har att ge henne. Står och går som en riktig prinsessa!

//Marita

Torsdagen 19 juni
Nu var det ett tag sen jag skrev och mycket har hunnit hända, både det ena och andra. Det har varit fullt upp med allt möjligt så tid för hemsidan och databasen har varit en brisvara, dock kommer det massor med bilder på databasen under det närmaste dygnet som jag fått tillsänt och tagit själv. En del saker som hänt den senaste tiden kommer det mer om senare men i helgen har Ylo flyttat till sin nya familj, nu på prov över sommaren men det har gått jättebra för henne i sin nya familj och hon tar det med ro. Hon är ju både social och orädd så det ska väl inte bli några problem, vi saknar henne givetvis oerhört mycket men jag tror att detta kommer att bli toppen för henne.
Har hunnit med en tur till Danmark under några dagar och kom hem igår, vad jag gjort där kommer jag att berätta mer om senare, spännande var det i alla fall.

Av de som har flyttat från EE-kullen har det också gått bra för, lite smågrejer men de är till för att lösas och för det mesta så räcker det ju med lite tips och råd hur man ska lösa det hela. Elma flyttar nästa helg och sen är det bara våran egen goding Elexa kvar i kullen.
Men så väntas ju nya valpar inom de närmaste dagarna och det är många, många där ute som väntar, efterfrågan på eurasiervalpar verkar aldrig minska, inte för våran del i alla fall.

Nu väntar midsommar och jag önskar er alla en trevlig sådan och så får vi väl hoppas att solen tittar fram lite mer.

//Marita

Torsdagen 5 juni
Idag blev det sommarens första dopp, hela 23 grader i vattnet så det var superskönt. Det kom lite kalla strömmar men efter dagens värme så var det verkligen toppen.
Idag har det varit haft examen för min äldsta son Jonas som nu har gått ut el-linjen och på måndag börjar alvaret med jobb för hans del och det är ju kanonskoj att han så  har fått jobb så snabbt.
Men det var varmt idag det vill jag lova, 32 grader i Mora så det var nog inte det skönaste vädret att ha kostym i.
Vi mötte upp i Tingshusparken dit alla studenter vandrar efter betygsutdelningen, Jonas och Björn (Jonas kompis) fick sen en tur genom Mora i min brors fina Oldsmobile.

Sen har det hänt en hel del under veckan. Liten (Abigail) blev röntgad för höfter och armbågar förra veckan och svaret kom i tisdags och allt var bara bra, hd: A, ed: UA och patella 0/0 så det var ju kanon. Bamse (Balzac) har ju varit här hos oss i 3 veckor men igår så kom hans matte och husse hem från USA så nu var det slut på det roliga i Siknäs. Jag tror nog att han har haft det ganska skoj här hos oss, så många att leka med så han har varit jättetrött på kvällen.

Imorgon åker Exter till sin nya familj där han ska dela vardagen med massor med barn vilket kommer att bli toppen för honom, han älskar verkligen stora som små, en härlig och go kille. Anneli som ska ha honom är nämligen dagbarnvårdare.
Exter har idag fått lite försmak på många barn då han har varit med min brorsdotter till skolan då de har har djurens dag och det hade gått toppen, där fanns det ju många som ville ge honom uppmärksamhet!!

I morgon bär det iväg ut mot västkusten, inte för att jag har någon större lust att sätta mig i bilen i denna värme men vi ska på utställningen i Vänersborg på lördagen. För en gång skull så tycker jag att det var skönt att eurasierna går som första ras i ringen så kan man få åka hem sedan för hur det än går så kommer jag inte att stanna till någon final, bättre att ta sig hem över så snart som möjligt i denna hetta, det är skönare att bada och njuta hemma av vädret.

//Marita

Söndagen 1 juni
Vilket skönt väder det är, verkligen ljuvligt. Hundarna badar och det är ju en fördel att ha vattnet så nära när det är så här varmt, hundarna är inte speciellt medtagna utan skuttar up och ned i vattnet och leker. Vi får hoppas det fina vädeet håller i sig denna vecka då Göran har semester och vi ska försöka hinna med och göra lite nytta;-))

Nu har EE-gänget börjat flytta och igår åket Evina, Emara och Enya och allt verkar ha bara ha gått bra både med bilresa och flytten till ett nytt hem. Exter åker på fredag och Elma blir kvar tills efter midsommar då även hon åker till sitt nya hem. Här hemma så utökar vi flocken med Elexa, en underbar och snäll liten fröken.

Leiionspitz-familjen har även fått en ny champion, igår blev nämligen Leiionspitz Vanesca Dansk champion då hon fick sitt tredje cert i Danmark och hon blev även BIR, stort GRATTIS!
Raikuli Remy & Eicha har också varit på utställning i Norge då Norsk Eurasierklubb hade arrangerat utställning för alla raser i Våler, Raiku blev BIM och Eicha blev bästa tik-2, Grattis!!

Idag kom det en fin bild på en snygg ung grabb på Öland, nämligen Calvin nyss fyllda 7 månader.

//Marita

Tisdagen 27 maj
Vilken skön dag, äntligen är sommaren tillbaks efter förra helgens bakslag med massvis med snö. Idag har det varit varmt och skönt så jag har varit i trädgården och påtat och till min hjälp har jag haft 6 små trädgårdsmästare. De små har assisterat mig med att dra ut det som jag har lagt i högar. När vi sen klippte lite ris ner mot vattenkanten som jag la i högar låg strax därpå utdraget över ett stort område och kul hade de. Några av de små har också vågat sig ner och doppat benen och andra har ofrivilligt doppat lite mer av kroppen.
Liten hon simmade för fulla muggar idag, upp och ner i vattnet. Även Aska tog sig en simtur medan de andra badade till magen. Ja vi har i alla fall haft en skön dag i solen och vi hoppas vi får se mer av den resten av veckan.

Nu är det inte många dagar kvar tills EE-gänget börjar flytta och tre åker nog nu till helgen och en helgen därpå. Elma ska stanna lite längre då hennes nya familj ska ut på resa och Elexa stannar hos oss.

//Marita

Söndagen 25 maj
Vilken helg, vilken underbar helg!!!

Trodde nog inte riktigt att det skulle gå vägen för Nicke började fälla ordentligt för ett par veckor sen och vi har inte kammat eller gjort något eftersom vi hade planerat att åka till Österbybruk & Sundsvall för att försöka få sista certet på Nicke. Han fyllde ju 2 år i onsdags så det var ju inte många dagar efter hans tvåårsdag.
Man har fått klappa fint så att inte allt för mycket skulle börja rasa ur men alla som har eurasier vet ju hur lätt det är när tussarna sitter både här och där. Det var väl inte riktigt Naken_Nicke vi åkte iväg med men man fick vara försiktig med borsten och inte såg han direkt bra ut i pälsen heller men inte mycket att göra åt.

Vi lämnade iväg valparna och Santhi till min bror på fredagen där de skulle vistas under helgen när vi var iväg, resten av gänget stannade hemma med mina grabbar. Ska hämta hem dem under måndagen och de har säkert haft en skön helg med en massa barn omkring sig.

Vi hade Liten (Abigail), Nicke och Bamse (som är här på semester i 3 veckor) med oss och Nicke skulle ställas båda dagarna medan Liten bara skulle ställas på söndagen.
Vi hade hyrt en stuga strax utanför Sandviken så att vi inte skulle behöva gå upp mitt i natten för att åka närmare 30 mil då eurasier skulle gå först på morgonen. Vi kom dit i god tid och det var 12 eurasier anmälda och även Quattro var där.
Det var ju några till hanar som var sugna på certet men det fick vi och Nicke slutade som bh-2 och blev därmed Svensk & Dansk champion bara några dagar efter sin tvåårsdag. Åhh så glad jag var!! Nu fick det gå hur det ville resten av helgen för nu hade vi ju fått det vi hade åkt för. Quattro var på strålande humör och knep BIR, skitkul!!

Eftersom inte vi behövde stanna till någon final så åkte vi uppöver till nästa anhalt, Sundsvall! Där skulle vi sova hos vänner i deras husbil. Söndag morgon åkte vi till Nordichallen i Sundsvall för dag två i ringen. Lite spänd över hur Liten skulle uppföra sig efter som denna dam mest hoppat omkring i kopplet tidigare. Nu hade hon just avslutat sitt första löp vilket kom sent för henne men vilken förändring det varit de sista veckorna, tänk att ett löp kan göra så mycket på en hund, hon har sansat sig mycket och nu har hon tid att stå still, ligga på armen i sängen och gosa länge vilket var otänkbart tidigare.
Lite läskigt var det i hallen då utställningen var inomhus och svansen gick tidvis lite upp och ned.

Hur det skulle gå för Nicke idag brydde jag mig inte så mycket om och trodde nog att han skulle hamna som två efter välpälsade Cesar men så blev det inte, Nicke blev bästa hane. Så var det Litens tur att för första gången vara i ringen i officiella sammanhang och jag var så stolt över henne, kan ni tänka er hon kunde springa fint och stå ganska stilla och vifta på svansen, lite fjant var det dock när domaren skulle känna och klämma men inte värre än att hon stod kvar i alla fall, 1-åringar kan ju vara lite så. Hon fick 1:a pris med hp och en jättefin kritik. Något ck till tikarna blev det inte denna dag så det blev inget BIM utan Nicke blev ensam och blev då BIR med en kritik där inget var fel:-)

Vi hade ju inte tänkt att stanna till finalen då vi skulle åka och hämta valparna men eftersom det var samma domare som dömde gruppfinalen så ändrade vi oss och stannade kvar, min äldsta son lovade att hämta valparna om vi blev sena.
Och tur var väl det att vi stannade! Det är ju inte ofta vi ser någon eurasier bli placerad i gruppen även om det händer ibland. Nicke började tröttna ur och ville inte riktigt stå still men med lite korv så ändrade han åsikt och började visa dom rätta takterna igen. I gruppen var det väl omkring 25 hundar och grupp 5 är ju en stor grupp så ärligt talat så trodde jag väl inte att vi skulle bli utplockade. Men givetvis så hoppades jag och döm om min förvåning när vi blev utplockade bland sju som fick vara kvar i en andra gallring och sen tackade domaren två till och det var inte oss. Nu började pulsen öka lite vi fick en hedrande fjärde plats i gruppen, tänk så stolt jag var!
När jag sen ringde hem till brorsan och berättade nyheten så sa Britt att valparna kunde vara kvar till måndagen, rätt skönt så slapp vi fundera mer på det. Vi kom hem vid 21.30 och har nu packat ur bilen och nu längtar jag i säng, ska bli skönt att få sova i sin egen säng i natt. Oerhört glad och lycklig men också trött efter en intensiv helg.


 

//Marita

 

Lördagen 17 maj
I morse när vi vaknade så hade vi ett vitt vinterlandskap ute, nog för att jag var förberedd men jag kan inte säga att jag blev direkt glad, desto mer verkade hundarna uppskatta läget. Valparna stod i dörröppningen en stund och funderade nog vad detta var men när de väl hade fått smaka på det vita så var det helt plötsligt störtkul och de skulle inte alls följa med in igen. Nejdå, snön kunde man ju äta och leka i.

I skrivande stund är marken täckt med ca 15 cm snö och det bara fortsätter att vräka ner, tur att man inte skulle ut på någon långtur idag, inne är det skönt med både vedspisen i köket och kaminen sprakande, varmt och gott!
Jag hoppas att det lugnar sig under kvällen och att det inte kommer mer snö i morgon.

Igår kom också Bamse (Beautiful Balzac) hit och kommer att vara här hos oss i tre veckor medan hans husse och matte är i USA. Han har redan funnit sig en vän i Ylo, dom leker hela tiden och sover bredvid varann. Här har flickorna avlöpt varann med löpperioder och nu är det bara Esta kvar, hoppas hon kommer igång snart så vi får det överstökat så att alla kan vara tillsammans igen för lite stirrigt blir det på pojkarna.

Alice (AA-kullen) har varit på utställning i Hässleholm idag och gjorde det så bra att hon fick sitt första cert och slutade som BIR, inte illa för "lilltjejen", Grattis!!

Jag vet att ni väntar på nya foton på EE-kullen, det kommer, ska försöka få till något under kvällen men det får bli foton inne denna gång.

Så här såg det ut i morse!

Och senare under dagen hade det blivit lite mer!

//Marita

Måndagen 12 maj
Ja så har Eurasierklubben haft sin årliga utställning dit vi åkte för att titta och fotografera. Skulle dels ha bilder till tidningen men också till databasen så jag tog massvis med bilder som jag nu håller på att sortera upp.
Från oss var det inte så många hundar anmälda, bara 10 (två kom inte) och alla utom valpen och en tik placerade sig i resp. klass och Darko var den som drog de längsta strået och slutade som bästa hane-4, övriga resultat finns under nyheter.
Den nyblivna Internationella championtiken Qela från oss fick en 2:a, dömd av samma domare för endast ett par veckor sen och inte mycket av det som stod i kritikerna påminde av varann, då för några veckor sen var hon en mycket bra tik som dock saknade päls den gången nu var det inte mycket som var bra alls, förunderligt hur en vuxen hund kan ändras på bara några veckor!!! Man brukar ju kunna se lite av en "röd tråd" i en domares bedömning men i detta fall vet jag inte var den tråden fanns.
Vi hade inte anmält någon hund av lite olika anledningar och så här i efterskott är jag glad att jag inte gjort det heller men det är en annan historia! GRATTIS till alla våra valpköpare som var där och gjorde så bra ifrån er. Sen ett stort Grattis till Susanne/Lovley Megan som tog hem det mesta, nästan!!
Nickes dotter Duchess från kennel Risan Gården blev BIS-valp, en snygg ung dam, Grattis!

//Marita

Lördagen 10 maj
Halvvägs till Skara!! Ja längre kom vi inte då vi idag skulle åka på utställningen i Skara/Larv. Anna och Walle kom hit på fredag kväll för vi skulle åka en bit neröver för att slippa åka så långt på och tidigt på lördag morgon. Vi tog Annas bil och allt var frid och fröjd på resan ner till Storfors där vi hyrt en stuga, vi åt lite räkor och hade en skön och trevlig kväll men säg den lycka som varar för evigt. När vi startade i god tid idag på morgonen så kom vi tyvärr inte så långt förrän bilen blev alarmerande varm och började koka. Vi stannade till och fyllde på vatten när den svalnat av och provade sen en kort bit till men den gick bara varm igen. Så det var bara att vända igen och åka tillbaks de få kilometrarna som vi kommit söder om Storfors och åka till macken där, fick stanna ett par gånger innan vi var där.
Nu är ju inte Storfors något större ställe men vi försökte med hjälp av personalen på macken att få tag på någon lokal verkstad som kanske kunde förbarma sig över oss men tyvärr så fick vi inte tag på någon. Att ta bärgare hade ju inte hjälpt oss långt utan då hade vi ju bara kommit till närmaste verkstad och det hade väl blivit Filipstad. Så Annas sambo letade biltrailer och efter mycket om och men fick han tag på en och åkte nedöver för att hämta upp Anna, Walle och bilen och Göran kom och hämtade mig, Oki & Liten. Så det blev ingen utställning idag vilket var otroligt synd. Alla var i bästa päls och Anna hade tränat med Walle så han var så duktig och stod så fint. Medan vi satt där i Storfors i det fina vädret så passade vi på att ta lite nya bilder på Walle, se också första sidan.

I Skara blev det inget BIR & BIM bland de vuxna men Blossom blev BIM-valp, Grattis!!
I morgon gör vi nya försök med en resa till Lunedet och rasspecialen, ska bara sitta vid ringside och titta, fotografera och heja på våra valpköpare som är anmälda.

Igår och idag har det varit valpköpare på besök som ska ha valp ifrån Santhi och Nickes kull, idag fick Tobias ta hand om besöket eftersom Göran fick lov att komma och hämta mig men det hade gått mycket bra sa han:-)

Nu ska jag gå ut och njuta av det sköna kvällsvädret!!

//Marita


Måndagen 5 maj

En händelserik vecka igen!!
Igår kväll kom vi hem från våran Tysklandsresa där vi varit och parat Cilla, går nu allt vägen så blir det valpar i början av juli. Camelot som han heter bor strax söder om Hannover så det var inte så jättelångt att åka men visst blev det några mil, runt 240 mil t.o.r. Min äldsta son Jonas följde med nu när vi hade sån tur att det blev höglöp när de var lediga från skolan några extra dagar, han har ju körkort sen 1 år tillbaks så det var ju skönt att ha någon som hjälper till att köra.

Vi åkte på torsdag men övernattade i Markaryd hos vänner och fortsatte resan tidigt fredag morgon så att vi skulle hinna med att träffa Camelot med ägare under fredagen. Parning blev det och vi vände åter hem över på lördag eftermiddag. Vi stannade givetvis till och fyllde på förråden för sommaren med drickbart;-) Även på hemresan stannade vi till i Markaryd för att få några timmars sömn innan vi tog sista etappen hem.

Camelot är en stor hane, 60 cm och med ett mycket trevligt temperament, vänlig och snäll. Han har en mycket fin hd-status baksom sig i flera generationer vilket är viktigt för min del. Han har varit på lite utställningar och har några cert och hans ägare hoppas på championat under sommaren. Nu är det bara att hålla tummarna och hoppas att det blir valpar.

Sen har det ju hänt en hel del i Sverige/Norge och Danmark för "våra" hundar denna helg.
Remuz har blivit Norsk Viltspårschampion, den första Norska viltspårchampion av rasen eurasier (tror jag), GRATTIS Remuz & Camilla, jätteskoj!!
I Danmark var det Internationell utställning i Hilleröd och där blev Darko BIR och Qela BIM med Cacib och fick däremed sitt sista Cacib för att bli Internationell Champion, för övrigt de enda eurasierna på utställningen som fick excellent av domaren. GRATTIS!!!
Sen har Calvin varit på sin första utställning med sin matte Lisa och de gjorde det så bra att de blev BIR-valp och slutade som BIS-R, GRATTIS!
Nu ska jag se så att jag kommer ihåg alla för det är många som har varit och tävlat under helgen;-))
På Tjolöholms slott hade Pudelklubben utställning och det var många eurasier anmälda men även där tog Leiionspitzare hem segern, Vlad blev BIR bland de vuxna och slutade som BIG-4, Blossom tog hem BIR bland valparna och slutade
som BIG-4, Binti blev bästa tikvalp-2 med hp, GRATTIS!!

Catali har varit på utställning i Norge och blev BIR-valp och slutade som BIG-2, GRATTIS. Cicero har också varit på utställning och blev BIR-valp men oplacerad i finalen, GRATTIS! Sen har vi ryktesvägen även hört att Cayenne har varit på sin första utställning och slutade som BIM-valp, GRATTIS!
Hoppas jag inte glömt någon nu.

I helgen blir det ju utställning i Skara vilket vi ska på under lördagen sen ska jag till Lunedet på rasspecialen på söndagen för att heja på våra valpköpare som ska deltaga och för att sitta ringside med kameran i högsta hugg. Ska skriva ett reportage till Eurasierbladet som kommer ut inom några veckor.

Valparna mår toppen och har nu fått en egen hage ute i gräset på baksidan men nu när vädret är så skönt så står ju dörren uppe hela tiden så att de kan gå in och ut som de vill. Ny foton finns under EE-kullen från idag! Kullens busfrö är den tiken som vi kallar omärkt, full fart hela tiden och totalt orädd för allt, se bilden på henne så ser ni det också i blicken.
 

//Marita

Måndagen 28 april
Nu är det inte många dagar kvar på april månad och sommaren närmar sig med stormsteg, ska bli jätteskönt.
Idag har vi haft riktigt varmt även om vi inte hade någon sol. Valparna fick komma ut en stund och en del är kavatare än andra och knatar omkring och upptäcker den stora världen men när världen ibland bli stor så plötsligt så är det skönt att ha en trygg mor vi sin sida där man kan sitta och inspektera. Men några dagar till ute så är det full fart och jag hoppas att det blir sköna dagar framöver nu när sista snöfläcken försvunnit på gården. Har inköpt nya tält åt dem med en tunnel emellan som de kan ha att leka i, ska göra i ordning en hage i gräset bara vädret blir så pass att de kan vara ute längre stunder.

Cilla löper ju som jag skrev tidigare och om några dagar bär det iväg till Tyskland och förhoppningsvis så kommer vi hem med en parad tik. Vi har hittat en stor reslig hane strax söder om Hannover som den tilltänkta. Jag berättar mer när vi kommer hem och har fått tagit lite foton på honom för de foton som finns är inte de bästa vill jag lova.

//Marita

Lördagen 26 april
Det har varit en händelserik vecka både på gott och ont! Förra söndagen så erövrade Othina sitt sista CACIB för att bli Internationell champion, jätteskoj! I Västerås så gjorde Quattro det igen för andra dagen i rad den helgen och blev BIR bland ett 30-talet anmälda eurasier, super!!
Hade ju tänkt åka till Västerås för att titta men då min kropp inte har varit på topp på ett tag så sa den nej den morgonen, kände mig mest som något hade kört över mig men sånt är livet med min sjukdom och som tur är så finns det ju dagar som är bättre! På eftermiddagen mådde jag dock bättre och åkte då iväg till en kompis för några dagar att inte göra något, det behövdes. På tisdagen så skulle jag dra mig hemöver men fick då ta mig en liten omväg på nätta 23 mil till Västerås för att hjälpa till med en parning som inte gick så bra. Mattis hade fått tikbesök från Danmark och då det var första gången så var tiken lite osäker och med två ganska oerfarna ägare i dessa sammanhang så kämpade de och försökte i två dagar men parningen uteblev, tiken ville med bakdelen men inte riktigt i huvudet och som alla vet så kan ju en eurasier i många situationer utnyttja situationen, har sett detta förr så det var inget nytt. Ringde Inga-Lill och frågade om vi fick låna tomten en liten stund. Jag skickade in tikens ägare i huset jag misstänkte att tiken "utnyttjade" sin husses "blödiga" hjärta en aning. Och mycket riktigt, jag bekantade mig med tiken, gosade och pratade med henne så att hon skulle känna sig trygg tillsammans med mig och sen tog det 10-15 minuter sen var parningen avklarad och i fönstret stod en lycklig husse och såg på. Det var ju skönt att det lyckades och jag tror att resan tillbaks till Danmark gick lätt för deras del. För min del blev det mellan 65-70 mil den dagen men vad gjorde det då jag i alla fall hade glatt två eurasierägare, nu är det bara att hålla tummarna att det blir valpar också.

Väl hemma sent på tisdag kväll så började jag känna mig lite vissen och det killade i halsen. På morgonen så var jag allt annat än pigg men jag bara måste in till Mora för att fixa pass då mitt gått ut och jag kanske måste iväg till veckan så var det bara att sätta sig i bilen och åka in. När jag väl kom hem så var jag svimfärdig så det var bara att krypa till sängs. Värken var olidlig och det var nog länge sen jag kände mig så här dålig när jag har varit förkyld och natten blev allt annat än trevlig. Jag frös som om jag skulle ha legat ute men tänkte att någon feber kan jag ju inte ha för det får jag aldrig, har nog inte haft det sen jag var tonåring och det är ju ett tag sen men kollade i alla fall och då hade jag nästan 40 graders feber, inte undra på att man mådde som man gjorde. Det var bara att proppa sig full av smärtstillande och febernedsättande så att man i alla fall fick sova några timmar, det är nog tyvärr någon influensa som jag fått. Idag mår jag i alla fall bättre och är feberfri, har planterat lite pelargoner i kruka för de börjar bli så väldans stora en del och har redan börjat blomma. Får ta ut dem på dagen och bära in dem till natten i vår bagarstuga så att de inte fryser.

Valparna växer och frodas och jag har nu märkt tre av tikarna med olikfärgade band för de är så väldans lik varann. Tog lite nya bilder på dem idag som ni kan se här.
De har fått varit ut korta stunder i solen och om det blir bra väder imorgon så ska de få komma ut i gräset en stund. De äter kanonbra och är än så länge en mycket lugn och stillsam kull.

Idag fick också Cactus sitt andra förstapris på eftersök så nu behöver han bara ytterligare ett förstapris så är han Viltspårschampion, vi får hoppas att det inte ligger allt för långt bort, kanske ligger det bara runt hörnet;-)

//Marita

Lördagen 19 april
Tiden går och valparna passerade igår 2 veckor och dom är mycket tidiga i utvecklingen. Hanen öppnade ögonen redan vid 8-9 dagar ålder och dom går nu runt på riktigt stadiga ben. Igår fick de för första gången smaka lite annan mat och ja visst, detta var Nickes barn, maten gick ner i ett huj, inga tveksamheter alls. Det var så gott att nu när jag sätter mig hos dem så tror de att maten är på gång, suger på mina fingrar, slickar på händer och ben.
Kullen är väldigt jämn i storlek och utseende, hanen blir i färg som sin far ungefär, flickorna däremot är mörkare och kommer att få mycket svarta täckhår men röda i botten förutom en som jag är lite tveksam till om hon blir mer åt färgen som sin mor. Nya bilder finns under EE-kullen.
Igår hade vi så skönt vårväder med sol och värme och jag rensade gården och jag lovar det kommer fram både det ena och det andra nu när snön äntligen i stort sett är borta, vi har dock lite fläckar här och där med is som inte har försvunnit ännu. Det finns den del skit som det har snöat över och hår i massor, det er ut som en liten ullmatta på vissa ställen men nu är det snart borta.

Idag har det varit utställning i Västerås, det är SSUK som har idag och SKK i morgon för eurasier och idag fick Quattro sitt efterlängtade Svenska championat och blev BIR och unga Ypsy fick sitt första Cert och blev BIM, halvsyskonen gjorde det, GRATTIS!! Nickes dotter hos Risan Gården blev BIR-valp och Leiionspitz C Cicero blev BIM-valp, jätteskoj och Grattis!
Vi får ju hoppas att det går lika bra imorgon också!

Cilla har nu äntligen börjat löpa så snart bär det iväg på en parningsresa, berättar mer så snart allt är klart, det är ju många som har väntat och väntat!

//Marita
 

Söndagen 13 april
Igår så hade vi första Dalaträffen för eurasier och trots lite hårt väder så kom hela 16 eurasier + 1 schäfer med familjer och vi hade en trevlig dag med tipspromenad, fika, umgänge och lek för hundarna. De som hade åkt längst hade åkte ända från Degerfors och Norrtälje för träffen. Vi träffades kl. 11.00 vid Roxnäsudde  i Falun för att ta en promenad och svara på lite frågor som Cecila & Hugo hade fixat.

Det var lite blåsigt men vi slapp i alla fall regn och det är vi glada för. När vi kom ut på udden så blev det ju också mer lä och där vi intog vårat fika så blåste det nästan inte alls. Där fanns också en stor gräsplan där hundarna kunde springa fritt och leka med varann, man ser att eurasier uppskattar att leka med andra av samma sort. Vi själva tog med fyra av våra hundar till träffen, det var Aska, Cera , Nicke & Liten som fick följa med denna gång.

De flesta som deltog var dock hundar från våran egen uppfödning men det kom i alla fall några andra också och nästa gång det blir träff så hoppas vi att fler eurasier med ägare också kommer och trivs med oss för alla är välkomna oavsett var er hund kommer ifrån. Det är så himla skoj att få träffa "sina valpar" igen och få se hur de har utvecklats både mentalt och kroppsligen men också att få träffa andra icke Leiionspitzare!

Den yngsta och äldsta hunddeltagarna på träffen var Darwin snart 4 månader och "två tanter" på närmare 12 år. Jag tror alla var nöjda och tyckte att det var kul att träffas och ville ha en fortsättning på detta, så vi ska väl försöka ha en till träff framöver och vi får väl försöka flytta runt den i Dalarna, hitta små smultronställen att ha våra träffar på. Har du något förlag på plats för nästa träff så skicka mig gärna ett mail.

Tack alla för att ni kom och jag hoppas att ni dyker upp nästa gång också, ett extra tack till Cecila och Hugo som hjälpte till att arrangera denna träff, den första i Dalarna men inte den sista!!
Bilder från träffen kan ni se här
Bilderna på varje hund kommer jag att uppdatera på databasen, blir under söndagkvällen!


En lycklig lillmatte med Darwin

EE-kullen växer och frodas och är så tysta och nöjda, inte en natt sen de föddes har de väckt mig, Santhi sköter om dem på ett exemplariskt sätt. De har nu passerat 1 vecka och snart får vi nog se små pliriga ögon som tittar fram och sen brukar utvecklingen gå i rask takt. Börjar så smått fundera på namn och deras mellannamn är klart, de kommer att heta Eye-catching som betyder blickfång - som fångar ögat, de hoppas jag att gänget i EE-kullen kommer att göra;-))

//Marita

Tisdagen 8 april
Allt är bara bra i stugan med Santhi och valparna, de växer och mår bra och Santhi är en duktig mor och tar väl hand om dem. Tog lite nya bilder idag som ni kan se under EE-kullen och här i bloggen.
Våren har fått ett bakslag och igår fick vi mellan 15-20 cm blötsnö och nu hoppas jag verkligen inte att det kommer något mer.
Håller annars på att gå igenom alla pälsar här hemma för nu fäller de flesta för fullt så dammsugaren går för jämnan och man har precis stängt av den så kommer en lite tuss fladdrande över golvet. Men jag känner mig riktigt nöjd för varje päls som gås igenom men än har jag några kvar.


Santhi med valparna som sover gott i lådan!

//Marita

Lördagen 5 april
Ja, så blev det då äntligen valpar, kanske inte riktigt vad jag förväntat mig med tanke på hur Santhi såg ut men jag är så GLAD över de sex, att allt gick bra och att alla mår fint.
Hon hade mycket vätska för det var nog en av de blötaste valpningarna som jag varit med om så det var nog en del av anledningen till att hon var så stor.
Det började redan natten till torsdagen då hon var lite "bökig" under natten, upp och ned i våran säng och kunde inte riktigt slå sig till ro, än så skulle hon ligga på min arm, så tätt intill det gick, sen ner på golvet, snart upp igen och så fortskred natten. Tog tempen på morgonen och den hade så sjunkigt precis som den gör när allt sätter igång. Hon var ändock ganska lugn, inte mycket flåsande och bäddande men vela helst att jag skulle vara med henne. Hon hittade även en valplåda som hon tyckte kunde vara perfekt, något trång bara för jag vet inte riktigt var valparna skulle få plats, den riktiga valplådan var ännu inte speciellt intressant.

På natten blev det väl inte så mycket sömn för man vet ju inte när det sätter igång med själva förlossningen men inget hände under natten. På morgonen känner man sig som en urvriden disktrasa, förbaskat trött och man är inte riktigt med.
Vid 12-tiden såg jag att det började bli lite annan aktivitet på henne och hon vill än vara inne, än ut och 12.45 kommer den första krystvärken, 13.45 kommer så den första valpen och 16.24 kommer sista, det blev 1 hane och 5 tikar och alla vägde mellan 430-490 gr så det var ganska stora. Alla ser ut att bli mer eller mindre rödaktiga. Det kommer givetvis att bli några besvikna över att de inte får någon valp från oss denna gång men trolla har jag ännu inte lärt mig och man får ta det man får. Intresset för denna valpkull har varit enormt stor från många länder runt om i världen och många har det varit som önskat sig en valp efter Santhi & Nicke men flertalet har ju sagt att de annars gärna väntar till nästa kull och det glädjer oss. Nu ska jag ringa till de som är de lyckliga och får valp ur denna kull, vi kommer också att spara en av flickorna här hemma.


//Marita